Verdieping Wonen senioren Gezondheid en zorg

Architectuur wijst de weg: tips voor dementievriendelijk ontwerp

4 december 2024 | Leestijd: 4 minuten
Dementie heeft een aanzienlijke impact op het vermogen van mensen om zich ruimtelijk te oriënteren. Ze kunnen moeite hebben om hun locatie te begrijpen of de weg te vinden naar een bepaalde plek. Dit vraagt aandacht voor hoe we onze huizen en wijken ontwerpen. Met de juiste ontwerpprincipes kunnen we mensen met dementie helpen hun weg te vinden in de gebouwde omgeving. Hoe kunnen we hier in (verbouw)plannen rekening mee houden? We belichten actuele kennis uit onderzoek en praktijk om de gebouwde omgeving dementievriendelijk te maken.

Bekijk het webinar Dementievriendelijk wonen: woongebouw en omgeving hieronder terug.

Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit. Voor deze mensen is het vaak erg lastig om zich ruimtelijk te oriënteren: ze weten niet waar ze zijn of hoe ze op een bepaalde plek kunnen komen. Deze desoriëntatie kan leiden tot stress en verwarring. “Op basis van onderzoek in verpleeghuizen weten we dat de inrichting van de gebouwde omgeving hier een positief effect op kan hebben. Uit evidence-based onderzoek hebben wij ontwerpprincipes herleid voor ‘wayfinding’ in verschillende ruimten van gebouwen”, vertelt Leonie van Buuren, onderzoeker aan de TU Eindhoven en DEEL Academy.

Wegwijs in architectuur: ontwerpprincipes

Ontwerprichtlijnen die helpen om mensen met dementie te helpen bij het vinden van de weg gaan over het goed kunnen interpreteren van de ruimte en het voorkomen van lastige keuzen voor links, rechts of rechtdoor:

  • Visuele toegankelijkheid: direct zicht tussen belangrijke ruimten.
  • Positionering van ruimten: woonkamer op een opvallende plek langs route, toegankelijke ruimten aan het einde van de gang, duidelijke entreedeur als deze gebruikt mag worden.
  • De gang moet overzicht bieden (voldoende breed) en de lengte van de route in de gang moet beperkt zijn.
  • Beslismomenten: zo min mogelijk beslispunten op de routing (vermijd kruispunten en beperk het aantal deuren).
  • Natuurlijke daglichttoetreding.
  • Huiselijke sequentie: geleidelijke overgang tussen publieke en private ruimten.

Verkennend onderzoek naar socio-spatio-techno mogelijkheden

Van Buuren doet ook verkennend onderzoek naar innovatieve ruimtelijke oplossingen om de directe leefomgeving van verpleeghuizen dementievriendelijker te maken. Deze oplossingen worden op kleine schaal getest in zogeheten living labs, zoals in het living lab SLIMme wijk SLIM staat voor Sociaal – Leefbaar – Innovatief – Mensgericht. 1 Malvalaan in Aalst-Waalre waar 120 senioren in sociale huurappartementen en 80 senioren met dementie in een verpleeghuis wonen. Van Buuren: “Door in de woonomgeving ruimtelijke, sociale en technologische innovaties te testen en te combineren, ontstaat een wijk waar bewoners zich gesteund voelen en waar zij zelfstandig door de wijk kunnen bewegen. Zo komen we samen tot nieuwe oplossingen.” In dit living lab werkt DEEL Academy nauw samen met de gemeente, woningcorporatie en plaatselijke zorgorganisatie.

Illustratie van innovatief onderzoek naar spatio-techno-aspecten (Bron: DEEL Academy)

Toolkit Dementievriendelijke woningbouw

Uit gegevens van Alzheimer Nederland is bekend dat 75 procent van de mensen met dementie nog zelfstandig thuis woont. Woonzorg Nederland richt zich als corporatie op doelgroep ouderen en wil in het ontwerp van haar gebouwen hier rekening mee houden. Deze zomer bracht Woonzorg Nederland de toolkit Dementievriendelijk woongebouw (pdf) uit samen met Alzheimer Nederland, KAW en DEEL Academy.

Kleur geven aan wonen voor senioren

Willemijn Souren – la Fleur, programmamanager Woonvormen bij Woonzorg Nederland, belicht een aantal van de ontwerprichtlijnen voor de gezamenlijke ruimten van het woongebouw. Deze gaan in op heldere routing door gebouwen, kleurgebruik en visuele elementen (foto’s en iconen), rustpunten en kleur en specifiek per ruimte zijn er aanbevelingen. “Deze tips zijn niet alleen voor mensen met dementie fijn, maar eigenlijk voor alle ouderen.”

  1. Entree buiten
  2. Entree binnen
  3. Ontmoetingsruimte
  4. Trappenhuis
  5. Gangen
  6. Voordeur

De ontwerprichtlijnen uit de toolkit bouwen voort op de onderzoeken van DEEL Academy. Bij het nieuwbouwcomplex De Stadsveteraan020 in Amsterdam zijn een aantal daarvan toegepast. Souren – la Fleur: “Juist bij renovatie van complexen investeren wij in de herkenbaarheid van de entree, een goede bewegwijzering door het gebouw en het opnieuw stijlen van verdiepingen. ”Zo wordt samen met bureau Studio id+ de entree van het complex Ganzenstede in Wijk bij Duurstede verbeterd. De nieuwe entree wordt groener en krijgt zitjes. Er komen rechte, sturende lijnen en een betere signing.”

Souren – la Fleur deelt nog een laatste tip voor anderen die aan de slag willen gaan met meer dementievriendelijke woonomgevingen: “Begin gewoon en wacht niet tot de oplevering van een nieuw complex. Er is al veel laaghangend fruit dat je kunt plukken. Zoek daarbij meerdere partijen zoals de gemeente, zorgorganisatie(s) en andere partijen uit de omgeving van het complex, om samen de schouders eronder te zetten.”

Dementie: wat is het?
  • Dementie is een overkoepelende term voor een achteruitgang in cognitieve vaardigheden die zo ernstig zijn dat deze het dagelijks leven belemmert.
  • De meest voorkomende vorm (70%) van dementie is de ziekte van Alzheimer.
  • Dementie treft steeds meer mensen: één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt ermee te maken.
  • Momenteel leven er 300.000 mensen met dementie in Nederland, waarvan 220.000 thuis en 80.000 in een verpleeghuis. In 2040 stijgt het aantal mensen met deze conditie naar ruim 520.000.

 

Van symptomen naar positieve ontwerpprincipes (Bron: Toolkit Dementievriendelijk Woongebouw)

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan