Asielzoekers naar werk begeleiden biedt kansen
G40-gemeenten roepen het Rijk op om regels te versoepelen. Dat helpt de samenleving, de arbeidsmarkt en de asielzoeker zelf.
Een analyse van tien human capital agenda’s van arbeidsmarktregio’s
Arbeidsmarktregio’s staan voor de uitdaging om beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de transitie naar een circulaire, digitale en inclusieve economie. Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte om sociaal en economisch beleid beter te verbinden. Om hierin te ondersteunen, vroeg de VNG aan Platform31 om inzicht te geven in de huidige human capital-agenda’s. De analyse heeft als doel zowel achtergrondinformatie als advies te bieden aan het kernteam human capital – een extern netwerk van de VNG – als ook team economie van de VNG (beleid) en vormt een cruciale basis voor de Inspiratiegids ‘Regionaal samenwerken aan sociaaleconomisch arbeidsmarktbeleid’.
De publicatie brengt in kaart hoe regionale arbeidsmarktagenda’s zijn opgebouwd, welke doelen en thema’s centraal staan en hoe de samenwerking tussen partners wordt vormgegeven. Belangrijke vragen zijn onder andere: hoe worden doelen vastgesteld, welke partners zijn betrokken en hoe wordt de uitvoering georganiseerd? De analyse kijkt ook naar innovaties zoals leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid.
De publicatie is gericht op beleidsmakers, bestuurders en professionals in arbeidsmarktregio’s. Het biedt inspiratie en concrete handvatten om sociaaleconomisch arbeidsmarktbeleid te verbeteren. Denk aan strategieën voor samenwerking, financiering en het verbinden van sociaal en economisch beleid.
De analyse is gebaseerd op deskresearch van tien human capital-agenda’s en interviews met betrokken professionals. Regio’s met vooruitstrevende beleidsaanpakken, zoals de Achterhoek en Utrecht, zijn geselecteerd om waardevolle lessen te delen. Hierdoor biedt de publicatie een breed gedragen en toepasbaar inzicht.
"*" geeft vereiste velden aan