Woningdelen en woningsplitsen in Gelderland
Voor wie in Gelderland aan de slag wil gaan met woningdelen en -splitsen, zet deze publicatie de mogelijkheden op een rij.
Handvatten voor woningcorporaties
De kern van een friendscontract is de verhuur van één woning aan meerdere afzonderlijke alleenstaanden, met één gezamenlijk huurcontract. Huurders regelen zelf de totale huurbetaling en zorgen zelf voor een nieuwe huurder. Huurders vormen samen één huishouden (geen stellen of gezinnen). Het friendscontract is interessant als woonconcept in woonconcept in zowel bestaande bouw als de nieuwbouw. De publicatie laat verschillende inrichtingskeuzes zien die woningcorporaties kunnen maken, geeft de voor- en nadelen weer van een friendscontract, bevat verschillende woonlastenberekeningen van huren met een friendscontract en geeft diverse aandachtspunten en tips mee. Bijvoorbeeld over het toewijzen van woningen via friendscontracten, de inkomenstoetsing en coöptatie.
Let op: sinds 1 juli 2024 is er nieuwe wetgeving van kracht. Het ontwerpbesluit Modernisering waarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte, onderdeel van de Wet Betaalbare Huur, heeft gevolgen voor het friendscontract. De maximale huurprijs die je als verhuurder (woningcorporatie) mag doorberekenen aan huurders wordt afhankelijk van het aantal huurders én is niet meer (zoals voorheen) gebonden aan de contractvorm. Bij verhuur aan drie of meer huurders die geen gezamenlijk huishouden vormen geldt het WWSO (woningwaarderingsysteem voor onzelfstandige woonruimte), ook als ze samen één huurcontract (een friendscontract) hebben. Staan er twee huurders op één huurcontract dan geldt altijd het WWS voor zelfstandige woningen.
Onze publicatie beschrijft de situatie onder de oude regelgeving. Houd daar rekening mee tijdens het lezen. Als we deze publicatie geactualiseerd hebben, vervangen we deze door een op de nieuwe wetgeving gebaseerde versie.
Meer weten over de gevolgen van de recente wijzigingen in de wetgeving?
Meld je dan aan voor ons webinar Samenwonend de woningnood tegengaan op 5 september 2024.
"*" geeft vereiste velden aan