Bijna iedereen keert terug na herstructurering van de Vogeltjesbuurt in Tilburg
Hechte netwerken in een wijk behouden na grote ingrepen: corporatie Tiwos kreeg dat voor elkaar door bewoners te betrekken.
Update 2024
Al ruim 100 jaar investeren we in Nederland in onze meest kwetsbare wijken. Vanaf de wederopbouw worden grote nationale programma’s afgewisseld door perioden van decentrale wijkvernieuwing. Na een periode met weinig aandacht voor de leefbaarheid in kwetsbare wijken, vindt sinds 2019 een voorzichtige opleving plaats. De hernieuwde aandacht leidde in 2022 tot de lancering van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Voor ons is het aanleiding geweest voor een stevige update van het kennisdossier stedelijke vernieuwing.
Deze uitgave neemt je mee langs de verschillende periodes van rijksaandacht voor kwetsbare wijken. Van de wijksanering en reconstructie in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, langs de periode van Stadsvernieuwing in de jaren 70, 80 en 90 en het meer recente Grotestedenbeleid. Vervolgens staan we stil bij de periode van lokaal gestuurde wijkvernieuwing en de recente opleving van de aandacht voor kwetsbare wijken met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
Naast een beschrijving van de Nederlandse geschiedenis van het wijkenbeleid beschrijven we een aantal terugkerende ideeën met betrekking tot stedelijke vernieuwing. Zoals de ontwikkeling van het concept ‘gemengde wijk’ of wat men met de term ‘leefbaarheid’ bedoelt. Laat de lessen uit onze (rijke) historie je inspireren om oude valkuilen te voorkomen en tot nieuwe oplossingen te komen.
"*" geeft vereiste velden aan
Meer weten over gebiedsgericht en integraal werken in de wijk? Het platform WijkWijzer biedt beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners een bundeling van relevante inzichten, publicaties en praktijkvoorbeelden over gebiedsgericht werken.