De controlerende taak pakt de gemeenteraad op in de raadscommissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit, maar waakt hierbij wel voor een te intensieve rol. De wethouder praat de raad in de commissie elk kwartaal bij over de stand van zaken in de gebiedsaanpakken aardgasvrij. “In de commissie vroegen we ook regelmatig naar het participatieproces en de betrokkenheid van bewoners”, vertelt oud-raadslid Leewis. Deze input heeft invloed op de kaders die inmiddels zijn vastgelegd in de Rotterdamse transitievisie warmte (2021). Tegelijkertijd vindt Leewis ook dat je het college de ruimte moet geven om de uitvoering te doen. “Je moet niet overal tussen gaan zitten, pas bij problemen grijp je in als raad, maar alleen als ambtenaren het zelf niet kunnen oplossen”, beargumenteert hij. Het standpunt van de Rotterdamse raad is dat uitdagingen eerst ambtelijk worden opgelost. Pas wanneer dit niet meer lukt, grijpt de raad in.
In Rotterdam is het voor de gemeenteraad, net als in andere grote steden, lastig om in elke wijk goed te weten wat er speelt. De volksvertegenwoordigende rol is daardoor altijd een aandachtspunt. Tijdens de pilot in Heindijk speelde de gebiedscommissie IJsselmonde (de voormalige stadsdeelraden en huidige wijkraden) een belangrijke rol voor raadsleden om een gevoel te krijgen van de temperatuur in de wijk. De gebiedscommissie bestond uit vijftien door de wijk gekozen leden. Tussen raadsleden en bewoners is nagenoeg geen contact. De commissie stond daardoor op een bijzondere positie tussen de gemeenteraad en de bewoners. “We hebben er sterk op ingezet om in contact te komen met bewoners”, vertelt toenmalig gebiedscommissielid Verhoef. Hij benadrukt dat bewoners de gebiedscommissie ook goed wisten te vinden. Daarnaast waren gebiedscommissieleden ook regelmatig aanwezig bij informatiebijeenkomsten en bewonersavonden. Ook werden zij rechtstreeks door het projectteam van de gemeente geïnformeerd over de status van het project. De commissie schroomt niet om de gemeente aan te spreken wanneer de informatievoorziening te gering is of wanneer bewoners zich niet gehoord voelen. In een bepaalde mate behartigt de gebiedscommissie dus ook de belangen van de bewoners. Tegelijkertijd speelt de gebiedscommissie ook een belangrijke rol in het realiseren van draagvlak in de wijk. “Het draagvlak was aan het begin heel gering en we hebben als commissie echt hard getrokken om dit om te keren”, benadrukt Verhoef.
Bewoners willen meer contact met de raad
Hoewel de raad zelf niet tot nauwelijks contact heeft met bewoners, heeft de raad wel regelmatig contact met de gebiedscommissie. Voor oud-raadslid Leewis is deze werkwijze in Rotterdam gebruikelijk en praktisch: “We hebben als raad niet de capaciteit om overal zelf bij te zijn. Op deze manier houden we toch een beeld van wat er leeft in de wijk”. Verhoef geeft aan deze houding wel zorgelijk te vinden. Het participatieproces in Heindijk bestond vooral uit ‘zenden’. Toch wordt er in de praktijk ook veel opgehaald. “Bewoners willen dat de gemeente hun zorgen serieus neemt”, stelt Verhoef. Daar kunnen raadsleden een belangrijke rol in vervullen. De Ligt vult aan: “Raadsleden hadden ervoor kunnen zorgen dat wij ons, als bewoners, meer gezien zouden voelen.”