Woonwagenbeleid 2.0: plaats maken voor woonwagenbewoners

14 november

13:30-15:00

Inschrijven/Aanmelden

De druk om meer te bouwen voor woonwagenbewoners neemt toe. Dit webinar zoomt in op hoe je daaraan kunt bijdragen als gemeente, woningcorporatie of gebiedsontwikkelaar. Het gaat in op vragen als: hoe breng je de behoefte aan woonwagens in beeld; hoe kom en blijf je in gesprek met de woonwagenbewoner en hoe kun je bij nieuwe gebiedsontwikkelingen extra standplaatsen realiseren? 

De urgentie is groot

Woonwagenbewoners zijn al meer dan twintig jaar een achtergestelde doelgroep op de woningmarkt: ze moeten vechten voor extra woonruimte. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) liet een onderzoek uitvoeren naar de historie van deze achterstelling en komt met aanbevelingen. bureauncdr.nl (2024, 4 april). Gemeenten laten woonwagenbewoners al meer dan 20 jaar in de kou staan. Gevonden via https://www.bureauncdr.nl/actueel/nieuws/2024/04/08/gemeenten-laten-roma-en-sinti-woonwagenbewoners-al-meer-dan-20-jaar-in-de-kou-staan   1 De NCDR spreekt van ‘anti-ziganisme’. Onlangs verplichtte de Rechtbank van Den Haag de gemeente Den Haag binnen vijf jaar de slaagkans van naar woonruimte zoekende woonwagenbewoners gelijk te trekken met die van reguliere woningzoekenden.

Sommige gemeenten hebben of werken inmiddels aan nieuw woonwagenbeleid, dat rekening houdt met de woonwagencultuur, maar veel gemeenten zijn nog niet zover. Ondertussen komen er nog maar nauwelijks extra standplaatsen bij: dat aantal moet omhoog.
Uit de herhaalmeting van Companen in 2023 blijkt dat veel gemeenten behoefte hebben aan kennis: Van Leer, R en Rottier, A (2023, 15 september). Herhaalmeting 2023 Woonwagenstandplaatsen in Nederland. Gevonden op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/10/23/kamerbrief-bij-herhaalmeting-2023-woonwagenstandplaatsen-in-nederland   2

  • over de aanpak van het woonwagenbehoefte-onderzoek. Dat kun je als gemeente zelf oppakken, maar ook in regionaal verband. Dat laatste heeft als voordeel dat je meteen ook regionaal afspraken kunt maken;.
  • voor hun afweging of zij zo’n onderzoek zelf doen of uitbesteden;
  • over de vraag: hoe borg je vervolgens dat je als gemeente in beeld blijft en de resultaten bespreekt met de gemeenschap?

Deze vragen komen aan de orde in dit webinar. De onderzoekers van het rapport Van uitsterf naar uitstelbeleid – dat zij schreven voor de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme – delen hun visie hierop.

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in, of betrokken is bij, het realiseren van extra standplaatsen voor woonwagens. Van gemeentelijke beleidsadviseurs die (regionaal) woonwagen-behoefteonderzoek (willen) opstarten, gebiedsontwikkelaars die meer willen weten hoe je woonwagenstandplaatsen meeneemt en inpast in een nieuwe gebiedsontwikkeling, tot woningcorporaties die in gesprek zijn met woonwagenbewoners over het product.

Wat levert deelname jou op?

Je krijgt er tips en inzichten over:

  • waarom het van belang is dat nieuwe woonwagens(-standplaatsen) worden gerealiseerd;
  • hoe je (regionaal) woonwagenbehoefte-onderzoek uitvoert;
  • hoe je nieuwe standplaatsen kunt meenemen en realiseren in nieuwe gebiedsontwikkelingen;
  • hoe je goed in gesprek raakt en blijft met woonwagenbewoners,
  • meer do’s and dont’s van bouwen voor woonwagenbewoners.

Programma

  • Universitair docent Dominic Teodorescu (UvA) en advocaat Folkert de Vries (van advocatenkantoor VKDV) presenteren de resultaten van hun onderzoek voor de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Ze presenteren de belangrijkste bevindingen van dat onderzoek Van uitsterf- naar uitstelbeleid, geven tips en aanbevelingen mee hoe je bij het uitvoeren van een woonwagenbehoefteonderzoek goed in gesprek raakt met de doelgroep, en ze delen een aantal do’s and don’t’s.
  • Peter van den Bogaert van Forticon bv licht toe hoe hij onder andere voor gemeenten in de regio’s Noordoost Brabant en West-Brabant West regionaal woonwagenbehoefte-onderzoek uitvoerde en wat de voordelen van zo’n regionale aanpak zijn.
  • Kees Jansen, adviseur wonen bij de gemeente Kampen, vertelt over hoe zijn gemeente ambitie in de praktijk brengt en legt uit hoe Kampen een inhaalslag maakt door – als onderdeel van een gebiedsontwikkeling – 24 extra woonwagenstandplaatsen te realiseren.

Meer informatie

Platform31 verzorgt al een aantal jaar een kennis- en leerprogramma ‘Op weg naar extra standplaatsen’. Daarin delen we praktijkvoorbeelden, we organiseren webinars om kennis te delen en we verspreiden deze kennis en we vervullen een rol als vraagbaak.

Interessant?

Ga dan naar onze thema-pagina Woonwagenbewoners
Wil je je verdiepen in lokaal woonwagenbeleid, bekijk dan ons dossier.

Contact

Kay Hollanders 06 57 94 36 45

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan