Woonconcept Stadsveteraan 020 (incl. bezoek gebouw en modelwoning)

17 april

09.30-12.15 of 11.45-15.00 Amsterdam

Aanmelding gesloten

Senioren die samen in een woongemeenschap leven, blijven langer zelfstandig wonen. Ze kunnen op elkaar rekenen en zijn samenredzaam. Deze Stadsveteranen voelen zich sterk verbonden met de stad en de eigen, lokale gemeenschap. De initiatiefnemers van het woonconcept Stadsveteranen: gebiedsontwikkelaar AM, Woonzorg Nederland, Heren5 architecten en een kopgroep van bewoners geven op 17 april (in de ochtend of in de middag) een toelichting over hun project en gaan hierover met jou in gesprek. Tijdens deze inspiratie-excursie breng je een bezoek aan de modelwoning en leer je over de projectaanpak. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling en discussie aan de hand van onderzoeken naar woonprofielen voor senioren en geclusterde woonvormen.

Achtergrond

In 2024 wordt Amsterdam dus een nieuwe woongemeenschap voor vitale 55-plussers rijker: Stadsveteraan 020. Het is een nieuwbouwcomplex met ruim 100 sociale huurwoningen; zowel zelfstandige woningen als friendswoningen (studio’s die de keuken en woonkamer delen met 1 of 2 andere bewoners) en met verschillende collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimtes als kookstudio, culturele ruimte, het atelier, een klusruimte en een tuinkamer.

Het is voor mensen die graag in de stad willen wonen en ook een goede band met hun buren willen opbouwen. De toekomstige bewoners hebben vaak een (voormalig) beroep in de publieke sector, onderwijs of zorg, creatieven, kleine ondernemers of zijn vrijwilligers. In het woongebouw vormen bewoners een coöperatie waarbinnen zij (mee)beslissen over de invulling van de collectieve ruimtes.

Aanleiding

Het ministerie van BZK wil tempo maken met het bouwen voor ouderen. Van de 900.000 nieuw te bouwen woningen zijn er 290.000 voor de brede doelgroep senioren. Binnen dit aantal gaat het om 80.000 geclusterde woningen. Aan de markt en corporaties de vraag om deze te gaan realiseren. Hoe komen partijen aan geschikte locaties en kunnen randvoorwaarden worden meegegeven? Ook senioren zelf zijn kritisch als het gaat om een nieuwe woning. Zij zoeken naar woonvormen met aandacht voor ontmoeten, welzijn en ook zorg. Hoe pakken gemeenten, corporaties en ontwikkelde partijen deze opdracht aan?

Voor wie?

Strategen en management werkzaam bij gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, beleggers en zorgpartijen die aan de slag zijn of willen met geclusterd wonen voor ouderen en hun ervaring hierover willen delen.

Aanmelden

Aanmelden kan via de button boven- of onderaan de pagina. Je kan zelf kiezen of je in de ochtend of in de middag deel wilt nemen.

Let op: Het aantal aanmeldingen is beperkt. Er zijn maximaal 32 plekken (16 in de ochtend en 16 in de middag). We geven voorrang aan mensen die voldoen aan bovenstaand profiel. Wij laten je na jouw aanmelding z.s.m. weten of je kunt deelnemen.

Wat levert deelname jou op?

Succesfactoren en lessen van het praktijkvoorbeeld Stadsveteraan 020, waarmee wordt ingespeeld op behoefte van senioren aan aantrekkelijke nieuwe woonvormen.

Globaal programma

Sprekers zijn onder andere Lars Drijvers van gebiedsontwikkelaar AM, Monique Woltering van Woonzorg Nederland, Sjuul Cluitmans van Heren 5 architecten en enkele bewoners uit de kopgroep. Vanuit Platform31 delen Annette Duivenvoorden en Susan van Klaveren hun inzichten.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Dirk Weulen Kranenberg 06 82 05 63 32

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan