Wonen met begeleiding in de wijk

19 september - 28 november

11:30-13:45 Amersfoort en n.t.b.

In samenwerking met

Onder welke voorwaarden kan het wonen met begeleiding in de wijk goed worden vormgegeven en hoe regel je dit als gemeente? In opdracht van de G40-themagroep WWZ organiseert Platform31 twee werksessies om hierover door te praten. Centraal staat het scheiden van wonen en zorg. Is het werken met een huurcontract op eigen naam in jouw gemeente al geregeld? Mooi! En zo niet, hoe kom je tot de situatie waarin huurders die begeleiding krijgen, wel een contract op eigen naam krijgen?

In het Nationaal Actieplan Dakloosheid is het scheiden van wonen en zorg als ambitie opgenomen en het huren met contract op eigen naam als norm. Het scheiden van wonen en zorg vergt een intensieve samenwerking tussen woningcorporaties en MOBW-organisaties, en een duidelijke regierol door de gemeente. De samenwerking kan op verschillende manieren worden vormgegeven, en is ook afhankelijk van het contracttype dat voor uitstromers uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen, wordt ingezet. Denk aan intermediaire verhuur en driepartijencontracten. In de publicatie ‘Wonen met begeleiding’ (Platform31 / Stichting Eropaf!, 2024) staan de verschillende typen huurcontracten beschreven.

In samenwerking met de themagroep Wonen, Welzijn en Zorg (WWZ) van de G40 organiseren Platform31 en Stichting Eropaf! twee werksessies. Tijdens deze sessie gaan we aan de slag om op inhoud stappen met elkaar te zetten gericht op het organiseren van de randvoorwaarden om wonen met begeleiding goed in te richten. De publicatie ‘Wonen met begeleiding’ gebruiken we daarbij als basis. De bijeenkomsten moeten leiden tot een stappenplan voor het regionaal/lokaal scheiden van wonen en zorg.

Voor wie?

Beleidsmedewerkers beschermd wonen en maatschappelijke opvang van centrum- en regiogemeenten. Adviseurs van G40-gemeenten hebben voorrang. Zij worden ook uitgenodigd om samen met collega’s uit de regio te komen.

Wat levert deelname jou op?

Inzicht in de consequenties van het scheiden van wonen en zorg, en handvatten en inspiratie om de samenwerking te verbeteren rondom wonen en zorg voor aandachtsgroepen, en ‘zelfstandig wonen’ als norm op te nemen.

Programma

Tijdens de eerste werksessie verkennen we het onderwerp scheiden van wonen en zorg: wat betekent dit nu precies en op welke wijze kun je wonen en zorg juridisch vormgeven? Platform31 en Stichting Eropaf belichten de hoofdlijnen op basis van de publicatie ‘Wonen met begeleiding’. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de praktijk in de verschillende gemeenten en regio’s om te zien welke stappen daar zijn gezet. Na een pauze maken we de overstap naar het formuleren van te ondernemen stappen in het proces om wonen en zorg van elkaar te scheiden. We onderscheiden daarbij de stappen die in het samenwerkingsproces moeten worden gezet, en de inhoudelijke acties die nodig zijn, zoals het oplossen van eventuele lacunes in het benodigde aanbod.

  • 19 september, 11:30 – 13:45 uur: Amersfoort
  • 28 november, 10:00 – 12:30: n.t.b. (midden van het land)

Aanmelden

Stuur een mail naar:

Jans Berden 06 42 10 06 76

Contact

Meer informatie

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan