Webinar Wijkaanpak

Wijkaanpak en wijkgericht werken verbinden aan de sociale basis in de wijk

26 juni

13:30-16:00

De brede wijkaanpak is terug van weggeweest. Ook werken steeds meer gemeenten en/of organisaties wijkgericht óf hebben interesse in wijkgericht werken. Tegelijkertijd zien we in de wijken allerlei sociale verbanden, bewonersinitiatieven en (semi-)professionele werkwijzen die (vaak niet meetbare) waarde hebben. Hoe zorg je dat de top-down wijkaanpak/(nieuwe) wijkgerichte werkwijze aansluit bij wat al gebeurt in de wijk? Deze vraag staat centraal tijdens dit webinar voor wijkprofessionals.

Voor wie?

Gemeenten – fysieke en sociale wijkprofessionals, wijkregisseurs, programmamanagers wijkaanpak en partners van een brede wijkaanpak.

Wat levert deelname jou op?

  • Kennis over de wijkaanpak, wijkgericht werken en de sociale basis in de wijk.
  • Inspiratie over hoe de wijkaanpak kan aansluiten op bestaand sociaal weefsel en bewonersinitiatieven in de wijk. En deze ook kunnen versterken.
  • Lessen over hoe je een (al bestaande) wijkgerichte werkwijze kunt verbinden aan de (top-down) wijkaanpak.

Programma

We starten met een korte introductie op de theorie achter de ‘brede wijkaanpak’, ‘wijkgericht werken’ en ‘de sociale basis’ door Platform31 en Movisie. Vervolgens zoeken we de verdieping in verschillende deelsessies.

Ronde 1, keuze uit:

  • Praktijkvoorbeeld ‘Van Woensel West naar Woensel Zuid (Eindhoven)’
    In deze deelsessie neemt Yvonne van Mierlo je mee in de transitie die (deelbuurt) Woensel West op dit moment meemaakt met de komst van de brede Wijkaanpak voor heel Woensel Zuid (waar Woensel West ook onder valt). Hoe ziet de wisselwerking tussen de (vele) sociale initiatieven uit Woensel West en de initiatieven die opgetuigd worden vanuit de brede wijkaanpak er op dit moment uit?
  • Asset Based Community Development
    Een goed vertrekpunt om aan de slag te gaan met alles wat al aanwezig is in een gemeenschap. In deze deelsessie neemt Han van Geel (wijkregisseur Zutphen en LPB-bestuurslid) je mee in de implicaties voor de interne organisatie van een gemeente wanneer zij willen werken vanuit ABCD. Hoe kan de gemeente zich toerusten op het ‘meedansen’ met de dynamiek van een zelfwerkzame gemeenschap?

PAUZE

Ronde 2, keuze uit:

  • Praktijkvoorbeeld ‘Verbeter Breda’
    Jetze van der Ham is Strategisch adviseur Wijkzaken gemeente Breda en daarnaast ook voorzitter van het LPB. Vanuit de gemeente Breda werkt hij mee aan het programma Verbeter Breda. In ‘Verbeter Breda’ komt de wijkgerichte aanpak vanuit de gemeente samen met de brede wijkaanpak ondersteund vanuit het NPLV. Het programma bouwt verder op de samenwerking tussen de gemeente, bewoners en organisaties. Jetze deelt zijn ervaring met het verbinden van de brede wijkaanpak ‘van bovenaf’ met de waardevolle initiatieven die er al bestonden – vanuit het perspectief van de gemeente.
  • Praktijkvoorbeeld ‘Den Haag Zuidwest’
    In Den Haag werkt de gemeente al jaren wijkgericht. Als community builder vanuit de gemeente is Saskia de Vin een bekend gezicht in de wijk Moerwijk. In deze deelsessie legt Saskia uit hoe zij als makelaar tussen de brede wijkaanpak en ‘haar’ wijk staat. Wat zijn aandachtspunten, maar vooral ook: waar ligt kracht in het verbinden van de bestaande werkwijze met de meer ‘top-down’ aanpak?

Contact

Annemiek van Tol 06 12 82 49 24

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan