Wonen-welzijn-zorg in wooncomplex Mazesteyn – Havensteder en Woonzorgchallenge

21 november

13:00-17:00 Rotterdam

Inschrijven/Aanmelden

De Thuisplusflats in Rotterdam zijn hét voorbeeld voor het organiseren wonen, welzijn en zorg in bestaande woongebouwen van corporaties. Vanaf 2021 ontwikkelde de gemeente Rotterdam dit concept samen met corporaties en zorgorganisaties in zes verschillende woongebouwen. Sinds deze zomer telt de stad er twintig. Tijdens deze werksessie wonen-welzijn-zorg voor corporaties gaan we naar corporatie Havensteder. We zijn op bezoek bij wooncomplex Mazesteyn, waar Havensteder samen met ouderenzorgorganisatie Aafje dit woonzorgconcept voor de bewoners van het gebouw organiseert.

Wat gaan we doen?

Sinds juli 2024 zijn Havensteder en Aafje van start gegaan met het Thuisplus-concept voor de bewoners van het gebouw. De betrokken projectleiders van Havensteder en teammanager Plus wonen van Aafje vertellen over hun aanpak en werkwijze en delen hun eerste ervaringen.

Daarnaast verdiepen we ons deze middag in het nieuwe concept van de Woonzorgchallenge. Dit is een instrument om een gebouw zowel ruimtelijk als sociaal te ontwikkeling. Van maart tot en met juli 2024 heeft een uniek co-creatieproces plaatsgevonden met het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa). Ontwerpteams hebben samen met bewoners, woningcorporatie Staedion, zorgaanbieder Middin, de gemeente Den Haag en andere betrokkenen een nieuw woonzorgconcept voor een wooncomplex aan de Beresteinlaan gezocht. Wat zijn daar de lessen en inzichten uit? De betrokken medewerkers van het CRa en Staedion vertellen over hun ervaringen met het instrument en gaan graag in gesprek over de bruikbaarheid van het instrument aan te scherpen.

Tot slot belichten we kort de publicatie ‘Zorggeschikt wonen voor senioren’ en is er ruimte voor intercollegiaal advies waarin jij je wonen-welzijn-zorg-case kunt inbrengen, omdat je daar graag wat reflectie en denkkracht op kunt gebruiken.

Aanleiding

Het aantal senioren groeit de komende jaren sterk. Naar verwachting zijn er in 2030 ruim 2 miljoen 75+ers. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwillgers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. Senioren zelf zoeken naar nieuwe woonvormen waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Het gaat eenzaamheid tegen en draagt bij aan de gezondheid, en de vitaliteit van senioren. Dit vraagt om nieuwe woon(zorg)vormen.

Corporaties zien dat onder hun huurders een groot deel ouder is dan 65 jaar. Zij wonen ook steeds vaker én langer zelfstandig. Het vraagt om gerichte aanpassingen van woningen, zorgvastgoed en waar nodig ondersteuning. En om goede samenwerking met zorgverleners en gemeenten. De corporatiesector steunt de Bouw- en woonagenda van het Rijk. Corporaties staan voor de opgave om tot 2030 in sociale segment 40.000 geclusterde woonvormen en 20.000 zorgeschikte woningen te ontwikkelen.

Naast een geschikte woning hebben mensen met een intensieve zorgvraag behoefte aan zorg, ondersteuning en dienstverlening. Maar met stijgende tekorten binnen de arbeidsmarkt zorg en welzijn, het afnemen van het aantal vrijwilligers en het toenemen van de druk op mantelzorgers is het wel noodzakelijk om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Wat zijn initiatieven die het arrangement van welzijn, zorg en dienstverlening aanbieden, en de benodigde omslag maken van professionele zorg naar meer onderlinge stut en steun in zorgzame gemeenschappen.

Woonzorgchallenge: ruimtelijk én sociaal ontwikkelen

De Woonzorgchallenge is een nieuw instrument waarmee corporaties, zorgorganisaties en gemeenten samen met bewoners marktpartijen kunnen uitdagen om locaties niet alleen ruimtelijk, maar ook sociaal te ontwikkelen. Hiermee helpt het CRa bij het realiseren van nieuwe vormen van wonen en zorg, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de Woonzorgchallenge werken bewoners samen met multidisciplinaire teams van ontwerpers en zorgprofessionals. In co-creatie komen zij in een paar overzichtelijke stappen tot de meest passende invulling van een locatie, inclusief een woonzorgconcept. Anders dan bij een reguliere opdracht of aanbesteding is het programma (aantal woningen, voorzieningen en activiteiten) niet van tevoren uitgedacht en uitgewerkt. De Woonzorgchallenge maakt juist gebruik van de kennis, ervaring en creativiteit van interdisciplinaire teams om tot een passende invulling te komen.

Voor de eerste Woonzorgchallenge heeft corporatie Staedion samen met zorgorganisatie Middin en de gemeente Den Haag één van haar woonzorgcomplexen in Den Haag aangedragen. Het complex bestaat uit 74 zelfstandige appartementen voor senioren en een woonlocatie van Middin met 3 woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking. In een uniek co-creatieproces onder begeleiding van het CRa hebben de ontwerpteams samen met bewoners, Staedion, Middin, de gemeente Den Haag en andere betrokkenen in de wijk naar een nieuw woonzorgconcept voor het woonzorgcomplex gezocht. Beide ontwerpteams hebben interessante concepten opgeleverd. Eén concept van team Over & Weer is geselecteerd om gedetailleerd getoetst te worden op haalbaarheid.

Voor wie?

Beleidsstrategen, programmamanagers, conceptontwikkelaars, adviseurs en kwartiermakers wonen, welzijn en zorg werkzaam bij corporaties.

Wat levert deelname jou op?

  • Kennis en nieuwe inzichten door uitwisseling met collega-corporaties
  • Handvatten om scherper te kijken naar het ontmoeten in geclusterde woonvormen
Achtergrond werksessies

In de werksessies Wonen en zorg voor corporaties (die aangesloten zijn bij Platform31) staan kennisdeling en uitwisseling centraal. De bijeenkomsten bieden een afwisseling van beleid en uitvoering op wonen-welzijn-zorg, praktijkaanpakken en intervisievragen van deelnemers. De middagen organiseren we op locatie verspreid door het land of online. Vorig jaar spraken we over woonzorgvisies en gingen we langs bij de Thuisplusflat van Rijswijk Wonen en wooncomplex de Aaron en Mindset wonen van Talis. In mei waren we te gast in Hart van Vathorst van De Alliantie. We organiseerden daar een workshop over ontmoeten.

De programmering van de werksessies richten we vraaggericht in. De sessies kun je losstaand bijwonen en worden financieel mogelijk gemaakt door het corporatieprogramma van Platform31. Ben je benieuwd hoe andere corporaties omgaan met het thema wonen en zorg? Wil je vraagstukken van je eigen organisatie met anderen bespreken en overwegingen voorleggen bij vakgenoten? Of bent je benieuwd naar de overwegingen van andere woningcorporaties? Doe dan mee.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan