Een gezonde leefomgeving geeft ruimte aan gemeenschappen
Een beweegvriendelijke omgeving, van welvaartseconomie naar welzijnseconomie: visionairs over een gezonde leefomgeving.
10 oktober
In samenwerking met
In 2023 publiceerde het ministerie van VRO onder de vlag van ‘Mooi Nederland’ een serie handreikingen voor professionals die aan de slag willen met ruimtelijke kwaliteit, onder meer bij de doorontwikkeling van energienetwerken. Met een reeks verdiepende bijeenkomsten gaan Platform31 en Mooi Nederland dit jaar weer een stap verder. Daarin helpen we professionals praktisch op weg bij het maken van de hiervoor benodigde keuzes, bij het slim koppelen van opgaven en bij het ontwikkelen en toepassen van innovatieve oplossingen.
In deze interactieve en praktijkgerichte bijeenkomst leer je wat sturen op ruimtelijke kwaliteit vraagt bij investeringen in toekomstbestendige energienetwerken en hoe je dat kunt aanpakken. Je ontmoet daar andere publieke en private professionals die zich richten op de broodnodige uitbreiding van grootschalige infrastructuur voor de energie- en warmtetransitie.
We willen samen bouwen aan een mooi Nederland. Dat doen we door kwaliteit leidend te maken in alle ruimtelijke opgaven en zo te investeren in gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van onze bebouwde omgeving. Met de gestapelde ruimte vragende maatschappelijke opgaven, is dat niet eenvoudig. De complexiteit vraagt veel van overheden en maatschappelijke organisaties. Hun inzet is nodig om tot visie, planning en realisatie van die opgaven te komen. Deze bijeenkomst wil bijdragen aan het gesprek over ruimtelijke kwaliteit en ook handvatten bieden om daarmee aan de slag te gaan.
Deze bijeenkomst is bedoeld voor professionals van publieke en private partijen. Zoals ontwerpers, programmamanagers en projectleiders bij partijen die zich richten op de aanleg van energienetwerken (netbeheerders, ingenieur- en adviesbureaus, omgevingsmanagers)en ambtelijke professionals en bestuurders die bij rijk, provincies en gemeenten met grootschalige bouwplannen te maken hebben met de aanleg van grootschalige energie–infrastructuur.
12:00 – Inloop met lunch
12:45 – Opening bijeenkomst door moderator Jan Kastje (senior projectleider Platform31)
12:50 – Panelgesprek: Ruimtelijke kwaliteit in beeld: waar begin je aan en mee?
In dit panelgesprek buigen de deelnemers zich over de vraag hoe je kunt sturen op ruimtelijke kwaliteit bij de inpassing van grootschalige energie-infrastructuur. Hoe kun je de beoogde kwaliteit inbedden in deze en andere ruimtelijke opgaven? Welke kansen zien de deelnemers hiervoor bij ontwerp en proces? En welke handvatten biedt de handreiking van Mooi Nederland?
Met:
13:25 – Wisseltijd
13:35 – 15:45 – Praktijkateliers: Deelnemers kunnen kiezen uit twee praktijkateliers. Daar verdiep je je in een casus en maak je kennis met de vraagstukken en dilemma’s van decentrale overheden en andere betrokkenen bij de inpassing van grootschalige energie-infrastructuur. Door aan de slag te gaan met de casuïstiek krijg je inzicht in hoe je het gesprek hierover binnen je eigen organisatie kunt inrichten.
Deels parallel aan het Noordzeekanaal moet ergens tussen Beverwijk en Diemen een uitbreiding van het hoogspanningsnet komen richting het noorden van Noord-Holland. Deze nieuwe lijn moet aansluiten op de bestaande hoogspanningslijn die van oost naar west door het gebied loopt. Voor de aantakking al is 17 ha nodig; de locatiekeuze bepaalt ook het verloop van de 380 KV hoogspanningsleiding door de provincie, een uitbreiding van het net die nodig voor toegenomen vraag bij bewoners, bedrijfsleven en de datacenters in de Wieringermeer. Als deelnemers aan dit atelier verken je met welke inhoudelijke en procesmatige kaders gericht op ruimtelijke kwaliteit het zoekproces ingezet is.
Onlangs is een overslagstation gerealiseerd bij Nijmegen Noord om te voldoen aan de toenemende vraag naar energie. Hier wordt hoogspanning omgezet naar middenspanning, die uiteindelijk in wijken via de bekende ‘trafohuisjes’ wordt omgezet naar laagspanning. De verwachting is dat er met de energie- en warmtetransitie veel meer overslagstations (en ‘trafohuisjes’) nodig zullen zijn. Hoe bij de inpassing daarvan sturen op ruimtelijke kwaliteit en hoe ga je hier als opdrachtgevende gemeente mee om?
13:35 – Praktijkateliers deel 1: introductiesessies
In het eerste deel van het praktijkatelier van jouw keuze, daagt de moderator de betrokkenen bij de casus (professionals of bestuurders van gemeenten, provincies, netbeheerders) uit deze toe te lichten: zowel context, opgave, dilemma’s en vraagstukken. Dat gebeurt in een zogenaamde fishbowl opzet; in de binnencirkel van de ruimte nemen de bij de casus betrokkenen plaats, de deelnemers aan de sessie zitten daaromheen. Gaandeweg het gesprek krijgen zij steeds meer ruimte om hun vragen, opmerkingen en oplossingen met de betrokkenen te delen
14:30 – Pauze
14:45 – Praktijkatelier deel 2: workshopsessies
De deelnemers gaan in groepen van maximaal tien deelnemers en samen met de ‘eigenaar’ van de casus aan de slag met vraagstukken en dilemma’s. Ze zoeken daarbij passende antwoorden en oplossingen. En ontdekken hoe ze het gesprek hierover ook binnen hun eigen organisatie kunnen organiseren.
15:40 – Wisseltijd
15:50 – Panelgesprek: geleerde lessen
Drie panelleden die als waarnemer deelnamen aan de praktijkateliers, delen hier de ideeën die daarbij zijn opgehaald, gaan daarover met elkaar en met deelnemers in de zaal in gesprek en trekken er lering uit. Ze kijken ook naar de toepasbaarheid van de handreikingen die Mooi Nederland hiervoor aanreikt.
Met:
16:30 – 16:45 – Afsluiting door slotspreker Paola Huijding
17:00 – Borrel
Meld je dan vandaag nog aan en noteer de datum in je agenda.
Over Platform31 en het programma Mooi Nederland
Nederland verandert continu. Bij deze permanente, grote verbouwing is het belangrijk om in alle grote opgaven – van de woningbouwopgave tot de verduurzaming van onze energie en economie – ruimtelijk kwaliteit leidend te laten zijn. Zodat we straks in een in alle opzichten mooi, functioneel en toekomstbestendig Nederland leven. Dat vraagt om toevoeging van ontwerp-kracht in de aanpak van de transitie-opgaven. Geen sinecure, want er moet veel op een klein oppervlak. Het vergt weloverwogen keuzes, slimme combinaties en innovatie. En om nationale regie op de verdeling van de ruimte én op de kwaliteit van de leefomgeving.
Platform31 en Mooi Nederland trekken samen op om de hiervoor benodigde en beschikbare kennis en ervaringen te delen tussen en met organisaties en professionals die hier actief mee aan de slag willen.
Samen bouwen aan een mooi Nederland: #ruimtelijke kwaliteit