Samenwerken met bewoners in de energietransitie

12 december

10:00-11:30

Gemeenten hebben de regie om wijken aardgasvrij te maken. Daarvoor is het van cruciaal belang om niet alleen rekening te houden met financiële, technische en fysieke aspecten, maar ook met sociale aspecten, zoals samenwerken met bewoners en het draagvlak in de wijk. Hoe betrek je als middelgrote gemeente bewoners bij dit meerjarige en complexe proces en hoe maak je de samenwerking tot een succes? Dit webinar geeft zowel theoretische kennis als praktische handvatten over het betrekken van bewoners in de energietransitie.

Wat levert deelname jou op?

  • Theoretische kennis met betrekking tot bewonersbetrokkenheid in de verduurzaming van wijken.
  • Nieuwe inzichten door uitwisseling met andere middelgrote gemeenten.
  • Kennis over de effecten van verschillende participatieniveaus.
  • Handvatten om de samenwerking met bewoners in de energietransitie vorm te geven.

Programma

Tijdens dit webinar kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar de samenwerking tussen de gemeente en bewoners in de energietransitie. Drie sprekers uit onderzoek en praktijk bieden inspiratie en geven advies:

  • Anke van Hal is professor Duurzame Bouw bij Nyenrode Business Universiteit. Ze neemt jullie mee in het onderwerp aan de hand van twee theorieën: de Derde Succesfactor en de Fusie van Belangen. Anke legt uit hoe deze theorieën kunnen worden toegepast in de verduurzaming van wijken.
  • Djoera Eerland werkt bij Buurkracht, een van de vijf maatschappelijke organisaties die samen de Participatiecoalitie vormen. Zij zetten zich in voor een energietransitie gedragen door bewoners. Djoera biedt concrete handvatten om een goed sociaal proces te ontwikkelen en bewoners mee te krijgen in de energietransitie.
  • Emy Vijverberg (Platform31) vertelt hoe de serious game ‘Om Buurten’ kan helpen in het bevorderen en effectiever toepassen van participatie in de verduurzaming van wijken. Het spel is afgelopen jaar ontworpen door Platform31 en geeft een kijk in de verschillende belanghebbenden die betrokken zijn bij de verduurzaming van een wijk.

Tijdens de presentaties is er ruimte voor vragen. Afsluitend delen we tips voor verdere kennis en inspiratie.

Voor wie?

We richten ons op wijkprofessionals, wijkambtenaren en gemeentelijk medewerkers die zich bezighouden met de energietransitie, bewonersparticipatie en/of een integrale wijkaanpak in middelgrote gemeenten. Daarnaast is het webinar ook zeker interessant voor wethouders en gemeenteraadsleden die dit onderwerp in hun portefeuille hebben.

Aanmelden

Meld je aan via de knop boven- of onderaan deze pagina. In de bevestigingsmail vind je de link naar het webinar.

 

Contact

Peter Mulder 06 35 11 58 00
Jesse Rinsma 06 30 17 60 31

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan