Samenbrengen van arbeidsmigratie en lokale en regionale belangen
26 september
In een tijd van aanhoudende arbeidsmarktkrapte spelen arbeidsmigranten een grote rol in het draaiende houden van essentiële sectoren. Gemeenten staan voor de uitdaging om de belangen van lokale ondernemers, bewoners en arbeidsmigranten in balans te brengen. Ontdek hoe strategisch beleid gemeenten kan helpen om economische groei te bevorderen zonder de lokale gemeenschap uit het oog te verliezen.
De krapte op de arbeidsmarkt, vooral in bepaalde sectoren, trekt steeds meer arbeidsmigranten aan. En dat is broodnodig om onze economie draaiende te houden. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee: er moet gezorgd worden voor voldoende woonruimte, registratie, zorg en integratie. Een deel van de kosten hiervoor ligt bij de werkgevers, maar de gemeenten dragen ook een deel van de lasten. Voor sommige lokale ondernemers zijn arbeidsmigranten een uitkomst, terwijl anderen vooral de nadelen zien, zoals extra druk op de woningmarkt en mogelijke overlast.
Gemeenten hebben de mogelijkheid om via lokale en regionale plannen invloed uit te oefenen op de vestiging en uitbreiding van bedrijven, ook die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Maar daarbij moeten ze rekening houden met de belangen van alle ondernemers en bewoners. Als de producten en diensten van deze bedrijven vooral elders worden geconsumeerd, in hoeverre is het dan in het belang van de lokale gemeenschap om arbeidsmigranten te huisvesten? Welke afwegingen maken gemeenten als het gaat om bedrijven die voor hun personeel deels afhankelijk zijn van arbeidsmigranten?
Voor wie
Deze webinar is voor bestuurders, beleidsmedewerkers economische zaken, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, beleidsmedewerkers sociaal domein, kenniscentra, ondernemers
Programma
Vijf panelleden gaan aan de hand van meerdere stellingen met elkaar in discussie over dit onderwerp. Je krijgt inspiratie en aanknopingspunten over de invulling van het dossier Arbeidsmigranten in relatie tot de ruimtelijk-economische visie op lokaal en regionaal niveau. Observaties en aandachtspunten die uit de discussie naar voren komen, kunnen de komende maanden verder door Platform31 worden opgepakt.
De discussie vindt plaats met de volgende panelleden:
- Erik van Merrienboer, burgemeester van de gemeente Terneuzen
- Jan Goijaarts, wethouder van de gemeente Meierijstad
- Johan van Zoest, strateeg bij de gemeente Amsterdam
- Ronald Dekker, econometrist en arbeidsmarktonderzoeker bij TNO
- Robbert van ’t Hoff, directeur Westfort Vleesproducten