Financiering maatschappelijke voorzieningen kent diverse opties; neem regie en benut de markt
Gemeenten: combineer maatschappelijke en commerciële functies en creëer zo meer opties voor financiering.
20 maart
Maatschappelijke voorzieningen, waaronder eerstelijnszorg zoals huisartsen, zijn van vitaal belang voor leefbare buurten en het tegengaan van gezondheidsverschillen. Nu de ruimte in steden steeds schaarser wordt en de druk op eerstelijnszorg in veel wijken groeit, vraagt dit extra aandacht. Veel gemeenten en hun partners gingen al op zoek naar oplossingen. In dit webinar leer je verschillende aanpakken kennen en kunnen deelnemers met de sprekers en elkaar in gesprek over de mogelijke oplossingen.
Veel eerstelijns zorgaanbieders hebben moeite om zich te handhaven of vestigen in onze steden, lopen aan tegen hoge huren en kunnen niet uitbreiden om aan de groeiende vraag te voldoen (zie deze factsheet over het probleem in cijfers van de Landelijke Huisartsenvereniging). Maar juist in tijden van stedelijke verdichting zijn maatschappelijke voorzieningen (zoals scholen, speelplaatsen, bibliotheken en sportaccommodaties) van groot belang. Een toename van inwoners betekent dat het aanbod aan maatschappelijke voorzieningen op peil moet zijn en vaak mee moet groeien. Hiervoor is kennis nodig over wat de behoeften zijn in de wijk. Omdat de ruimte schaars is, kijken veel gemeenten naar slim ruimtegebruik. Voor het realiseren van een goed aanbod aan maatschappelijke voorzieningen staan verschillende afdelingen binnen de gemeente aan de lat.
Met betrekking tot de huisvesting van huisartsen hebben gemeenten officieel geen verplichting. Toch hebben zij wel een groot belang bij het behouden en aantrekken van huisartsen en andere eerstelijnszorg in en om hun wijken. Vooral in sociaaleconomisch kwetsbare wijken is dit een urgent vraagstuk. De huisvestingsvraag blijkt hierin vaak een obstakel. Een voorbeeld is de dreigende sluiting van gezondheidscentrum in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Naar aanleiding daarvan zijn zelfs kamervragen gesteld over de rol van de overheid in het huisvestingsvraagstuk. Gemeenten zoeken naar hun rol om zorgaanbieders te helpen, en daarmee de beschikbaarheid van zorg dichtbij inwoners te organiseren. Vragen hierbij zijn: hoe houden we huisvesting betaalbaar voor dit soort voorzieningen? Hoe kan er meer ruimte gemaakt worden, en hoe kan bestaande ruimte beter worden benut?
Afbeelding: Landelijke Huisartsenvereniging LHV
Iedereen die bezig is met, en kan bijdragen aan de oplossing van het ruimtevraagstuk voor maatschappelijke voorzieningen en eerstelijnszorg van gemeenten, corporaties, eerstelijnsorganisaties, gebiedsontwikkelaars, zorgverzekeraars en vastgoedeigenaren.
Tijdens dit webinar komt het volgende aan bod: