Partnerschap met maatschappelijke initiatieven – als reguliere werkwijze

22 januari

13:00-17:00 Utrecht, Se7en, Mariaplaats 7

Inschrijven/Aanmelden

Gemeenten willen steeds vaker partner zijn voor maatschappelijk initiatieven. Niet alleen in één project maar als reguliere werkwijze. Dat vraagt meer dan een eenmalig participatietraject. In deze bijeenkomst bespreken we taal en belemmeringen bij responsief samenwerken met de actieve samenleving.

Een van de grootste frustraties van ambtenaren die responsief werken en meewerken met de actieve samenleving is de eigen organisatie. Die is verkokerd, de regels sluiten niet aan, niemand ‘is ervan’. Hoe doe je dat dan als gemeente? Tijdens deze bijeenkomst komen twee gemeenten aan het woord die laten zien wat hiervoor nodig is. Ze vertellen het eerlijke verhaal over hoe dat werkt. Op basis daarvan bespreken we ook hoe we verder komen met responsief werken en het netwerk SamenspelNL.

Achtergrond: SamenspelNL

SamenspelNL is het netwerk van ambtenaren die ‘doen wat nodig is’ en meebewegen met de actieve samenleving. Platform31 werkt samen met SamenspelNL aan een meerjarenagenda responsief werken. Er is bij ‘responsief werkenden’ behoefte aan kennis en ervaring delen, aan coaching, maar ook aan een gezamenlijke taal. Wat is responsief werken nou echt?

Na een onderzoek in 2021 waaruit die behoefte bleek, hebben Platform31 en SamenspelNL de afgelopen jaren regelmatig webinars en fysieke bijeenkomsten georganiseerd. Ter inspiratie en onderlinge uitwisseling. Het wordt tijd om responsief werken een steviger basis te geven. Wat is daarvoor nodig en wie dragen dat?

Voor wie

Deze bijeenkomst is voor medewerkers van gemeenten die naar een responsieve overheid toewerken, of dat willen gaan doen. Je krijgt tips en leert van praktijkvoorbeelden; daarnaast heb je de mogelijkheid om je eigen uitdagingen te bespreken. En kom je in contact met mensen uit het ‘responsieve’ netwerk.

Programma

  • Korte introductie
  • Van pilot naar reguliere werkwijze

Zundert werkt sinds 2019 samen met inwoners, agrariërs, waterschap, dorpsraden en provincie samen om het buitengebied te vitaliseren. Waarin er ruimte is om initiatieven te faciliteren die bijdragen aan natuurherstel, leefbaarheid en klimaatbestendigheid. In 2019 begonnen ze als pilot, inmiddels is het een reguliere werkwijze geworden die toegepast kan worden als het nodig is. Wat zijn hun ervaringen en dilemma’s?

  • Sterkere initiatieven, andere gemeente

Gemeente ’s-Hertogenbosch werkt met het programma Sociale Structuur zowel aan het versterken en ondersteunen van maatschappelijk initiatief als aan een andere werkwijze binnen de gemeente zelf. Ze versterken initiatieven onder meer door ze aan elkaar te koppelen, zodat ze van elkaar kunnen leren. En in de gemeentelijke organisatie is er ook van alles in beweging aan het komen. Wat kom je onderweg tegen als je honderden initiatieven faciliteert en een organisatie van 1800 mensen in beweging wilt krijgen?

  • Agenderen

We blikken vooruit op wat er de komende twee jaar op de agenda zou moeten komen op dit thema. Hoe gaan we hierop verder, waar ligt de behoefte en wie wil dat mee gaan dragen?

 

Contact

Jan Kastje 06 53 22 02 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan