Netcongestie te lijf: de Balanswijk

5 november

15:30-17:00

Inschrijven/Aanmelden

Woningbouw en de energietransitie zitten elkaar regelmatig ‘in de weg’. Door de toenemende energieconsumptie en het groeiende gebruik van duurzame energiebronnen bereikt het stroomnet op steeds meer plekken de maximale capaciteit. Dit heeft steeds vaker impact op nieuwbouwprojecten; deze moeten langer dan voorheen wachten op een aansluiting. Maar kunnen we een (nieuwbouw)wijk ook zo ontwerpen en ontwikkelen dat deze zo min mogelijk afhankelijk is van het bestaande stroomnet? In dit webinar bespreken we de ontwerpprincipes van netbewuste nieuwbouw, aan de hand van de de zogenoemde ‘Balanswijk’ van Alliander. Daarnaast delen we de eerste praktijkervaringen met de ontwikkeling van zo’n balanswijk.

De balanswijk

Het is niet langer vanzelfsprekend dat er voldoende capaciteit is op het electriciteitsnet om (nieuwbouw)wijken op tijd van stroom te voorzien. Dit brengt de ambities voor de woningbouwopgave in gevaar. Kan het ook anders? Kan een nieuwe woonwijk voor meer balans zorgen in plaats van extra druk op het net veroorzaken? Het ministerie van BZK spreekt in dit kader van netbewuste nieuwbouw. Om tot zo’n nieuwe aanpak te komen, is het consortium ‘De Balanswijk’ opgericht. Dit consortium heeft ontwerpprincipes opgesteld die gemeenten en marktpartijen vroegtijdig kunnen toepassen bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken. Het consortium wil deze principes graag delen en verder ontwikkelen, aangezien ze nog niet in ‘beton’ zijn gegoten.

Programma

  • Lianda Sjerps-Koomen, manager Strategische Innovatie bij Alliander, presenteert het concept van de Balanswijk en de bijbehorende ontwerpprincipes.
  • Vervolgens deelt Romy Hoogeveen, strateeg energietransitie bij de gemeente Almere, de eerste ervaringen met de ontwikkeling van een Balanswijk in Almere.
  • Het consortium wil de denkrichting en principes graag verder ontwikkelen. Daarom gaan we er in het laatste deel van het webinar met elkaar hierover in gesprek.

Voor wie?

Dit webinar van programma Stedelijke Transformatie is bedoeld voor professionals die werken aan woningbouw en gebiedsontwikkelingen bij overheden, ontwikkelaars, corporaties, ontwerp- en adviesbureaus, en die geïnteresseerd zijn in een integrale aanpak van energiebeheer en nieuwbouw.

Contact

Blijf op de hoogte van het programma Stedelijke Transformatie

Wil je automatisch op de hoogte blijven van het programma Stedelijke Transformatie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg het programma op LinkedIn.

Naar Stedelijke Transformatie

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan