In deze masterclass staan we stil bij het nut en de noodzaak van woningdelen en woningsplitsen. We gaan aan de slag met de vraag hoe je woningdelen en woningsplitsen kunt agenderen en prioriteren in de gemeente waarvoor je werkt. Hoe realiseer je een beweging van ‘nee, tenzij’, naar ‘ja, tenzij’? Voor welke woningdeelvarianten kies je en wat vraagt dat van je organisatie: wat en wie heb je daarvoor nodig? Deelnemers hoeven zelf niet het wiel uit te vinden: wij delen onze concrete tips en bespreken met elkaar en gaan aan de slag met hoe deelnemers woningdelen en -splitsen onderdeel kunnen maken van hun woningmarkt-/volkshuisvestelijke strategie.
Tijdens de masterclass komen onderstaande onderwerpen en vragen die aan bod.
Agenderen, prioriteren en verdieping in de mogelijkheden
We zoomen eerst in op de context van de huidige trends, ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van woningdelen en woningsplitsen. Waarom zou je in moeten zetten op deze vormen van beter benutten en welke keuzes moeten en kunnen gemeenten maken? Welke woningdeelvarianten zijn er? In wat voor wijk en type bezit kan welke variant en welke variant is geschikt voor welke doelgroep? En hoe kom je in de ‘doe-stand’ met elkaar?
Verankering ambitie
Als je meer aan woningdelen en woningsplitsen wilt doen, hoe kun je ervoor zorgen dat dit onderdeel gaat uitmaken van je strategie en in je omgevingsvisie en woonvisie landt? We staan met de deelnemers stil bij deze vraag. Aandachtspunt daarbij is omgaan met weerstand. Sommige angsten zijn terecht, andere niet. We staan hierbij stil, wisselen onderling kennis en ervaring uit en zoomen in op de gebiedsgerichte aanpak, kanskaarten en gelaagde analyse.
Promotie
Het mogelijk en makkelijker maken van varianten van woningdelen en woningsplitsen is mooi, maar initiatiefnemers in je gemeente moeten ook weten wat de mogelijkheden zijn. We laten praktijkvoorbeelden zien hoe je in gesprek kunt gaan met bewoners en initiatiefnemers zoals particuliere huiseigenaren, beleggers en corporaties. Wat heeft de gemeente van hen nodig en hoe kan de gemeente hen verder helpen, zodat de aanvragen voor woningdeelvarianten ook daadwerkelijk binnenstormen en daarmee woningzoekenden ook echt geholpen worden?
Begeleiden van initiatiefnemers
Initiatiefnemers moeten weten bij wie ze terecht kunnen voor vragen over regels en procedures rondom deze woonvarianten. We laten zien hoe gemeenten dit kunnen doen en wisselen onderling deze en andere ideeën uit.