Leerkring Bestaanszekerheid en gezondheid

18 september 2025, 30 oktober 2025 & 11 december 2025

In samenwerking met

Bestaanszekerheid en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mensen met financiële problemen ervaren vaak fysieke of mentale gezondheidsproblemen. En die kunnen het weer moeilijker maken om financieel stabiel te blijven. Om dit te doorbreken is een integrale (wijk)aanpak en domeinoverstijgende samenwerking nodig. In deze leerkring krijg je de kennis en voorbeelden die helpen bij het versterken en versnellen van jouw lokale aanpak van bestaanszekerheid en gezondheid.

Op 18 september (van 13:00-17:00 uur) start de tweede editie van de leerkring Bestaanszekerheid & Gezondheid. Tijdens de leerkring delen inspirerende sprekers relevante kennis over onderwerpen als energiearmoede en de druk op de sociale zekerheid door toenemende armoede en schulden. Of de roep van inwoners en gemeenten om inkomensondersteuning eenvoudiger en beter toegankelijk te maken en de rol van chronische stress rond geldzorgen. Verder werk je samen met de andere deelnemende gemeenten en organisaties aan het versterken van de eigen preventieve aanpak van bestaanszekerheid en gezondheid.

Voor wie?

We zoeken gemotiveerde vernieuwers en verbinders die willen innoveren, experimenteren en vooruitkijken op het gebied van bestaanszekerheid en gezondheid. Werk je bij een gemeente of GGD samen met externe partners (denk aan welzijnsorganisaties, wijkteams, buurtnetwerk etc.) aan een integrale aanpak (bijvoorbeeld via een armoedealliantie, wijkgezondheidsprogramma of pilotproject)? Meld je dan aan voor deze leerkring.

Er is ruimte voor zes tot acht praktijkprojecten, met minimaal twee deelnemers per project. Minstens een deelnemer moet vanuit de gemeente of GGD komen, samen met interne collega(‘s), bij voorkeur uit een ander domein, of met externe partner(s).

Wat levert het je op?

Door deel te nemen aan de leerkring:

  • kun je jouw eigen aanpak verder ontwikkelen en vergelijken met die van anderen;
  • breid je je netwerk uit;
  • krijg je actuele kennis en voorbeelden van succesvolle projecten uit het hele land door inspirerende experts en deskundigen;
  • wissel je goede voorbeelden uit met de andere deelnemers;
  • voer je gesprekken over wat wel of niet werkt in jullie aanpak.

Dit gebeurt onder begeleiding van twee ervaren projectleiders van Pharos en Platform31. Deze leerkring wordt vaak gezien als een verdiepend verlengstuk van het eigen werk, wat direct bijdraagt aan de voortgang binnen jouw gemeente.

De leerkring

De leerkring vraagt actieve deelname aan drie bijeenkomsten op locatie op een centrale plek in Utrecht:

  • 18 september 2025: van 13:00 tot 17.00
  • 30 oktober 2025: van 13:00 tot 17.00
  • 11 december 2025: van 13:00 tot 17.00

Versnellingsessie

In aanvulling op de leerkring ontwikkelen wij samen met elk praktijkproject een versnellingssessie in de eigen gemeente van 2 tot 2,5 uur, waarin een lokale vraag centraal staat. Het doel is om concreet stappen vooruit te zetten in jullie situatie.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze leerkring? Klik dan onder- of bovenaan deze pagina op de knop Inschrijven/aanmelden.

Deze leerkring wordt georganiseerd vanuit het stimuleringsprogramma GezondIn. GezondIn wordt uitgevoerd door Pharos en Platform31 en helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Naar GezondIn

Meer weten?

Wil je meer weten over de leerkring? Of bespreken of jouw aanpak of project past bij de opzet van deze leerkring? Neem dan contact op met Noortje via n.vanlangen@pharos.nl of:

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan