Leerkring Bestaanszekerheid en gezondheid

28 november 2024, 23 januari 2025 & 15 april 2025

O.a. Utrecht

Inschrijven/Aanmelden

In samenwerking met

In november gaan we vanuit GezondIn van start met de leerkring Bestaanszekerheid en Gezondheid. Een thema waarin verschillende actuele maatschappelijke opgaven samenkomen. Denk aan de gevolgen van de coronacrisis, stijgende energieprijzen, toenemende schulden, armoedeproblematiek en gezondheidsverschillen. Ook ontwikkelingen zoals de toeslagenaffaire en de roep om eenvoudigere en beter toegankelijke inkomensondersteuning spelen een belangrijke rol. Tijdens de leerkring verkennen we innovatieve en samenhangende aanpakken die bestaanszekerheid en gezondheid versterken.

Doel en aanleiding van de leerkring

Met deze leerkring ondersteunen we vernieuwers en verbinders bij het ontwikkelen van effectieve aanpakken voor bestaanszekerheid en gezondheid. De leerkring speelt in op de groeiende noodzaak om bestaanszekerheid te waarborgen en gezondheidsverschillen aan te pakken, vooral in kwetsbare groepen. De impact van schulden, armoede en financiële stress op gezondheid is groot, en gemeenten zoeken naar manieren om preventieve, integrale oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. In deze leerkring krijgen deelnemers de kans om van elkaar te leren, hun werkwijze te verfijnen en deze verder te brengen in de praktijk. De leerkring biedt een platform voor kennisuitwisseling, experimenteren met nieuwe ideeën en het opbouwen van een netwerk voor samenwerking en opschaling.

Wat vragen we van je?

De leerkring bestaat uit drie bijeenkomsten op locatie:

  • 28 november 2024, van 13.00 tot 17.00 | locatie HNK Utrecht
  • 23 januari 2025, van 13.00 tot 17.00 | locatie ntb
  • 15 april 2025, van 13.00 tot 17.00 | locatie ntb

Daarnaast organiseren wij voor elk praktijkproject een versnellingssessie in de eigen gemeente van 2 tot 2,5 uur, waarin een lokale vraag centraal staat. Het doel is om concreet stappen vooruit te zetten in jouw situatie. Je kunt ook deelnemen aan versnellingssessies van andere deelnemende gemeenten.

Wat levert deelname jou op?

Door deel te nemen aan de leerkring kun je jouw eigen aanpak vergelijken met die van andere experts, verder ontwikkelen en je netwerk uitbreiden. Dankzij inspirerende sprekers en het delen voorbeelden van succesvolle projecten uit het hele land krijg je de meest actuele kennis mee. De leerkring wordt vaak gezien als een verdiepend verlengstuk van het eigen werk, wat direct bijdraagt aan de voortgang binnen jouw gemeente.

Voor wie?

De leerkring is bedoeld voor professionals die werken aan innovatieve aanpakken rondom bestaanszekerheid en gezondheid, zoals medewerkers van gemeenten, welzijnsorganisaties, GGD’s en andere betrokken partners. Deelnemers zijn gemotiveerd om te experimenteren, samen te werken en lessen te formuleren voor een preventieve aanpak.

Selectiecriteria

  • Je werkt samen met partners aan de een samenhangende aanpak voor bestaanszekerheid en gezondheid, denk aan het opzetten van een armoedepact, wijk(gezondheids)programma of pilotproject;
  • Er is commitment van ten minste twee deelnemers per praktijk die in verschillende organisaties werken: (1) een vernieuwer die direct betrokken is bij het initiatief, en (2) een partner die relevant is voor opschaling of verankering binnen de bredere praktijk. Voorbeeld: een vernieuwer/projectleider van een sociaal wijkteam en een partner/beleidsstrateeg die bij een gemeente werkt.
  • Wij streven ernaar dat ten minste twee kleinere gemeenten aan de leerkring deel kunnen nemen.

Inspirerende voorbeeldprojecten

Aanmelden

Meld je boven- of onderaan deze pagina aan. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten aan Maxje van der Heijden (maxje.vanderheijden@platform31.nl). Deelname is kosteloos.

Let op! Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voorwaarden voor deelname zijn terug te vinden in de tekst hierboven. Een intake is onderdeel van de aanmelding en volgt na de inschrijving.

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Naar GezondIn

Contact

Maxje van der Heijden 06 57 94 38 84

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan