Vergroenen versnelt de warmtetransitie
Vergroenen spreekt aan en kan dus vroeg in de integrale aanpak van de warmtetransitie een positieve rol spelen.
4 juli
In kwetsbare wijken is de opgave voor de warmtetransitie extra ingewikkeld. In het experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken zijn verschillende lessen geleerd over hoe je met bewoners de uitdagingen van de wijk aanpakt, samen met de warmtetransitie en de klimaatopgave. In een webinar delen we deze lessen.
Tijdens dit webinar komt de kennis van Leerkring Klimaatadaptatie in Aardgasvrije wijken samen met die van prof. dr. ir. Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit.
Anke van Hal is mede-initiatiefnemer van het experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken dat nu vijf jaar bij Platform31 loopt. Ook woonde zij twee jaar in Toronto, een stad waar door de bijzondere ondergrond klimaatadaptatie hoog op de agenda staat. Van Hal was er bij de verduurzaming van een aantal kwetsbare wijken betrokken. De zo broodnodige samenwerking met bewoners krijgt in haar verhaal veel aandacht.
Presentatie – Platform31 |
In de afgelopen jaren is in de leerkring Klimaatadaptatie in Aardgasvrije wijken aandacht geweest voor verschillende participatieve aanpakken waarin klimaatadaptatie gecombineerd is met andere opgaven zoals de energietransitie. We presenteren een kort overzicht en geleerde lessen. |
Presentatie – prof. dr. ir. Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit |
Wat kunnen alle wijken in Nederland leren van de klimaatadaptatie-opgave in kwetsbare wijken? Van Hal is van mening dat gemeenten ook voor hun andere wijken veel kunnen leren van de ervaringen die in kwetsbare wijken worden opgedaan omdat daar problemen, die overal gelden, vaak zijn uitvergroot. Dat geldt natuurlijk voor energiearmoede maar ook, en dat is veel minder bekend, voor klimaatadaptatie. |
Discussie |
Hoe kunnen de lessen uit kwetsbare wijken worden gebruikt in andere wijken in transitie? |