Beelden als bouwstenen voor een duurzame toekomst op het platteland
Hoe maken we, onder druk van klimaatverandering, een gezonde leefomgeving op het platteland voor mens, plant en dier?
23 januari
Werk je aan een gezonde en veerkrachtige stad die wil bijdragen aan nationale en Europese klimaatdoelen? En wil je de Green Deal en de Digital Decade implementeren? Kom dan naar de Europadag Green & Digital – samen bouwen aan een duurzame, slimme toekomst! Het programma van de dag is nu ook bekend!
Tijdens Europadag bespreken we de nieuwe Europese Commissie en de toekomstige stedelijke agenda. We presenteren innovatieve aanpakken van Nederlandse steden en kennisinstellingen en laten zien hoe zij samenwerken met partners in Nederland en Europa.
Aan de hand van concrete voorbeelden maken we je wegwijs in verschillende Europese initiatieven, projecten en onderzoeken die bijdragen aan de duurzame stedelijke ontwikkelingsdoelen zoals de programma’s European Urban Initiative (EUI), Urban Agenda for the EU (UAEU), Urban Innovative Actions (UIA), URBACT, Driving Urban Transitions (DUT), maar ook vanuit Horizon Europe en de EU Missie 100 Climate Neutral and Smart Cities.
Deze programma’s presenteren tijdens de Europadag resultaten waar steden van kunnen profiteren. Ook bespreken we hoe je met Nederlandse en Europese partners kunt samenwerken om vernieuwende oplossingen te ontwikkelen, beleidsinnovaties voor een duurzame stad kunt realiseren, en welke fondsen beschikbaar zijn voor implementatie.
Bestuurders, strategen, beleidsmakers en experts bij gemeenten op het gebied van Europese samenwerking en thema’s duurzaamheid, ruimtelijke-, economische- en sociale ontwikkeling.
De Europadag wordt gehouden op De Haagse Hogeschool, gelegen aan het Johanna Westerdijkplein 75, 2521 EN, Den Haag. De Hogeschool ligt op loopafstand van station Den Haag HS (uitgang Laakhaven). Kom je toch met de auto dan kun je parkeren in de parkeer garage Laakhaven/HS. Meer informatie daarover vind je hier.
Tijd | Onderdeel |
10:30 – 11:00 | Inloop |
11:00 – 11:10 | Opening door dagvoorzitter
Welkom
|
11:10 – 11:45 | Key Notes
|
11:45 – 12:15 | Panelgesprek
Panelleden:
|
12:15 – 13:00 | Lunch |
13:00 – 14:00 | Deelsessieronde 1 (de inhoud van de deelsessies vind je onder dit programma) |
14:00 – 14:15 | Pauze en wisselen van sessie |
14:15 – 15:15 | Deelsessieronde 2 (de inhoud van de deelsessies vind je onder dit programma) |
15:15 – 16:00 | Plenaire terugkoppeling |
16:00 – 17:00 | Netwerkborrel |
De deelsessieronde zal plaatsvinden van 13:00 tot 14:00 uur.
Sprekers:
Rob van der Sande – gemeente Den Helder
Raven Valentijn en Huibert Crijns – gemeente ‘s-Hertogenbosch
De steden Den Helder en ‘s-Hertogenbosch zijn beide partner in een URBACT Netwerk. Den Helder werkt in het Innovation Transfer Network ‘DARING Cities’ samen met de Italiaanse voorbeeldstad Ravenna en verschillende andere steden. Den Helder heeft een aantal buurten met een bovengemiddelde armoede en een opeenstapeling van sociale problemen en veiligheidsproblemen. Daardoor komt de levenskwaliteit van de bewoners onder druk te staan maar ook de mogelijkheden om te investeren in hun huis. In dit project krijgt de gemeente op basis van het voorbeeld in Ravenna begeleiding in het opstellen van een investeringsplan voor een integrale stadsvernieuwing, gebaseerd op publiek/private betrokkenheid, burgerparticipatie en digitale innovatie.
De gemeente ’s-Hertogenbosch is aangesloten bij het Action Planning Netwerk ‘BiodiverCity’. Bij het netwerk zijn nog 9 andere steden aangesloten. In iedere stad werkt men aan een gemeenschap gestuurde aanpak voor het verbeteren van stedelijke biodiversiteit. ’s-Hertogenbosch verkent de mogelijkheden voor een community van onder andere inwoners, ondernemers en andere belanghebbende bij de natuurontwikkeling van het gebied ‘de Diezemonding’. Tijdens de Europese samenwerking worden een actieplan gemaakt en verschillende pilots georganiseerd.
In deze sessie vertellen de betrokkenen van beide steden wat het URBACT project aan meerwaarde biedt en hoe de samenwerking tot stand is gekomen. Ook gaan ze in op wat andere Nederlandse steden met het resultaat van beide projecten kunnen doen.
Let op: Deze sessie zal in het Engels worden gehouden
Sprekers:
Linda B. Louis – Haagse Hogeschool
Bartosz Krysiak – Haagse Hogeschool
European digital legislation extends far beyond the GDPR and the AI Act. In this session, you will gain insights into the key impacts of recent and proposed European cybersecurity legislation for municipalities in the Netherlands, including the NIS 2 Directive, the eIDAS 2.0 Regulation, and the Interoperable Europe Act. The interactive format will prompt you to assess your readiness for these developments, identify critical workflows, and establish relevant contact points.
This session will be led by Dr. Linda B. Louis and Bartosz Krysiak from the Centre of Expertise Cyber Security and the International and European Law program at The Hague University of Applied Science.
Sprekers:
Debby Janssens – Gemeente Haarlem
Valentina Schippers-Opejko – Gemeente Haarlem
Anne Marie Gout – gemeente Utrecht
Urban Agenda Partnerschappen leveren een bijdrage aan uitdagingen waar Europese steden voor staan, zoals: duurzaamheid, klimaatadaptatie, transitie naar circulaire economie, energietransitie en groene mobiliteit.
Haarlem en Utrecht werken allebei in Urban Agenda partnerschappen met andere EU steden. In deze sessie maak je kennis met deze partnerschappen, maar ook hoe andere steden hiervan kunnen profiteren. Het Partnerschap Innovatief en Verantwoord Aanbesteden, waarvan Haarlem coordinator is, gaat over hoe inkoop en aanbesteden ingezet kan worden als strategisch instrument om duurzame beleidsdoelen te bereiken en ambities te realiseren. Utrecht werkt in het Greening Cities Partnerschap aan de ontwikkeling en implementatie van nieuwe groene infrastructuur in stedelijke omgevingen. Ze werken onder meer aan de inhoud van Europees beleid over herstel van ecosystemen.
Ben je benieuwd wat strategisch aanbesteden is, wat ‘Greening Cities’ nog meer doet en wat de Urban Agenda voor je organisatie kan betekenen? Kom dan naar deze sessie!
Sprekers:
Joost van Hoof – Haagse Hogeschool
Rizal Sebastian – Haagse Hogeschool
Marcus van Leeuwen – Regieorgaan SIA
Sharona Ceha – Hogeschool van Amsterdam
Marisa de Brito – Buas, Breda University of Applied Sciences
Petra Bijvoet – Gemeente Den Haag
Driving Urban Transitions (DUT) Partnership is een Europees programma om stedelijke uitdagingen aan te pakken. Door middel van onderzoek, innovatie en capaciteitsopbouw in samenwerking tussen kennis- en onderwijsinstellingen stellen DUT-projecten lokale overheden en gemeenten, dienstverleners en infrastructuuraanbieders en burgers in staat om innovatieve strategieën te vertalen naar praktische acties. DUT heeft 3 thema’s, te weten: Positieve Energie Wijken (PED), 15-minuten Steden (15mC), en Circulaire Stedelijke Economie (CUE).
In deze parallelsessie delen Regieorgaan SIA (onderdeel van NWO – Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en hogescholen hun ervaringen bij nieuwe en lopende DUT-projecten.
De deelsessieronde zal plaatsvinden van 14:15 tot 15:15 uur.
Sprekers:
Anne de Koster – gemeente Den Haag
Karen van Dantzig – Ministeries van BZK en VRO
Geiske Bouma – TNO Vector
Den Haag is actief in meerdere Europese initiatieven waaronder de Urban Agenda, Innovatieve Acties en de 100 Climate Neutral and Smart Cities (CNSC) missie. Het doel van deze missie is om de EU-wijde klimaatdoelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 versneld te behalen in 100 Europese steden. In totaal nemen zeven Nederlandse gemeenten deel aan deze missie, sinds 2023 wordt er tussen missiesteden en nationale overheid samengewerkt: de National Support Structure (NSS). Deze samenwerking is gericht op samen kansen ontwikkelen en meer specifiek op financiële vraagstukken om aan de klimaatdoelen te voldoen. Zowel de Europese als de Nederlandse samenwerking biedt kansen voor deze zeven steden, maar kan ook kansen bieden voor andere gemeenten.
In deze sessie laten we zien waaraan de missiesteden en hun partners werken, welke kansen dit biedt en we gaan in gesprek over hoe dit aansluit bij de deelnemers in de zaal.
Spreker:
Marije Cornelissen – European Impact en voormalig EP lid
In deze interactieve workshop geeft Marije Cornelissen, onderzoeker bij European Impact en voormalig lid van het Europees Parlement, inzicht in de wereld van het lobbyen in Brussel en Straatsburg. Aan de hand van stellingen vertelt Marije over de unieke setting en cultuur van EU-politiek, waarin alles net even anders gaat dan in Den Haag, toegelicht met voorbeelden uit de praktijk.
Deelnemers worden uitgenodigd om hun ervaringen met Europees lobbyen te delen met elkaar, en vragen voor te leggen over hoe EU-beleidsvorming nu echt in zijn werk gaat in een samenspel tussen beleidsmakers, lobbyisten en autoriteiten. Deze deelsessie biedt ambtenaren, beleidsmakers en (implementatie)organisaties handvatten om zelf aan de slag te gaan met het (nog) effectiever beïnvloeden van EU-beleidsvorming in verschillende fasen van het proces.
Sprekers:
Roel Klei – Gemeente Breda
Veerle Hemerik – Gemeente Breda
Jan Jacob Sikkema – Gemeente Amsterdam
Bart Aptroot – One Architecture
In de Innovatieve Acties werken steden lokaal samen aan de ontwikkeling van een innovatie. Het doel is dat deze voor hun eigen stad meerwaarde oplevert maar ook voor andere steden interessant is.
Breda deed in het project ‘GreenQuays’ onderzoek naar de toepassing van natuur (flora en fauna) in verticale kademuren en hebben dit uitgevoerd. Dit levert een bijdrage aan de biodiversiteit, klimaatbestendigheid en daarmee leefbaarheid van de stad. De projectleiders vertellen over de meerwaarde van deze Europese innovatiesubsidie voor hun project en hoe ze het project met best uiteenlopende partners succesvol hebben gerealiseerd.
In het project ‘Ground for Wellbeing’ gaat Amsterdam gebruik maken van een nieuwe ontwerp en ontwikkelmethode om de wijk Tuindorp Oostzaan toekomstbestendig te maken. Deze methode, integreert sociale, ruimtelijke en ecologische maatregelen. Hierbij worden bodem en grondwater behandeld als cruciale uitgangspunten.
Beide steden hebben zo’n 5 miljoen Euro subsidie gekregen voor deze projecten. Welke tips hebben Amsterdam en Breda voor een succesvolle aanvraag in het Innovatieve Acties programma?
Sprekers:
Tibor Hargitai – Haagsche Hogeschool en Gemeente Den Haag
Helene Meijer – Gemeente Leiden
Studenten Hogeschool Stenden
Tijdens deze interactieve deelsessie ontdek je hoe Europese samenwerking kan bijdragen aan een EU-bewuste en bekwame organisatie. Europese impact begint immers in het gemeentehuis!
Dr. Tibor Hargitai deelt zijn inzichten vanuit onderzoek en praktijkervaring bij de gemeente Den Haag, met een focus op het belang van Europabewustzijn binnen gemeenten. Niet elke gemeente hoeft actief te zijn in Brussel, maar inzicht in wat de EU als de vijfde bestuurslaag betekent, is essentieel.
Studenten van Hogeschool Stenden presenteren vervolgens hun onderzoek naar de europeanisering van middelgrote gemeenten, met specifieke aandacht voor de P10-gemeenten. Ze delen praktische handvatten voor ambtenaren om Europese ambities en de dagelijkse praktijk beter op elkaar af te stemmen.
Helene Meijer, strategisch adviseur bij de gemeente Leiden, sluit af met de Leidse aanpak voor Europese samenwerking. Met concrete tips en voorbeelden laat ze zien hoe ook middelgrote en kleine gemeenten actief kunnen samenwerken binnen Europa.
Deze deelsessie biedt ambtenaren en beleidsmakers een helder beeld van de kansen, uitdagingen en praktische stappen om Europa-bewustzijn in hun gemeenten te vergroten.
De Europadag wordt georganiseerd door Platform31, het Nationale Contactpunt voor EUI, UAEU en URBACT en de Lectoraten Future Urban Systems, Changing role of Europe en European Impact van de Haagse Hogeschool.