Het meenemen van natuur en groen in gebiedsprocessen zoals de warmtetransitie is nog te vrijblijvend. Om dit beter te kunnen verankeren heeft het Rijk daarom verschillende tools gemaakt, waaronder de Handreiking Groen in en om de Stad (GIOS). In dit webinar leer je meer over deze handreiking en bespreken we hoe de handreiking kan helpen bij het meenemen van vergroening in de warmtetransitie.
Tijdens dit webinar zal Loes van Wolferen van het ministerie van VRO ons meer vertellen over de Handreiking Groen in en om de Stad en de leeragenda die daaraan gekoppeld is. Het uitgangspunt van de handreiking is dat alle doelstellingen van groen (zoals klimaatadaptatie, gezondheid et cetera) zoveel mogelijk worden meegenomen in gebiedsprocessen. De handreiking biedt handvatten hoe je dat kan doen op verschillende schaalniveaus. Loes van Wolferen zal ons vertellen hoe de handreiking is opgesteld, hoe je deze kunt gebruiken en hoe deze zich verhoudt tot de energie- en warmtetransitie, de landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve omgeving en andere onderzoeken van Mooi Nederland.
Daarna neemt Emy Vijverberg ons mee in de werkwijze van het Wijkkompas: een procesmethodiek voor de uitvoering van wijkgerichte verduurzaming met een focus op de warmtetransitie. Met de kennis over de handreiking GIOS in ons achterhoofd, gaan we samen in gesprek om geschikte momenten in het proces te identificeren waarop vergroenen en klimaatadaptatie gekoppeld kunnen worden aan de warmtetransitie en hoe je dat in je eigen projecten kunt toepassen.
Voor wie?
Deze webinar is onderdeel van de leerkring Klimaatadaptatie in de Warmtetransitie en interessant voor gemeenteambtenaren die werken aan thema’s als klimaatadaptatie, vergroening, de warmtetransitie of andere ruimtelijke opgaven.