Discussiedagen Sociale Huisvesting 2025

29 oktober 2025 & 30 oktober 2025

9:00-17:00 Soesterberg € 575 (incl. overnachting 29/10 en verblijfskosten; excl. btw).

Inschrijven/Aanmelden

De Discussiedagen Sociale Huisvesting zijn een jaarlijks terugkerend evenement voor mensen die actief berokken zijn bij – en/of werkzaam zijn in de volkshuisvesting. Ook tijdens de elfde editie delen bevlogen strategen, ervaringsdeskundigen en experts in woonbeleid hún ideeën en oplossingen voor het versneld en beter aanpakken van urgente woonvraagstukken. Zij gaan daarover met elkaar in gesprek tijdens een tweedaagse bijeenkomst in oktober dit jaar. Om te leren van elkaars ervaringen en met elkaar de grenzen te verkennen van wat wenselijk en mogelijk is. Centraal thema dit jaar: bouwen aan vertrouwen.

Formule

Deelnemers aan deze tweedaagse bijeenkomst maken voorafgaand daaraan een betoog waarin ze hun analyse, visie of idee over een van de hieronder genoemde thema’s uiteenzetten. Het betoog kan de vorm aannemen van een paper, of – binnen bepaalde richtlijnen – een video, vlog of podcast. Deelnemers kunnen hiervoor kiezen bij de aanmelding (en krijgen de richtlijnen dan toegezonden).

In de sessies tijdens de Discussiedagen staan steeds enkele samenhangende betogen ter discussie. Deze organiseren we al dan niet parallel. De organisatie van de tweedaagse is evenals voorgaande jaren in handen van Platform31, Kennisplatform Corpovenista, de TU Delft Faculteit Bouwkunde en Aedes.

Voor wie?

Deelnemers zijn strategen, experts en ervaringsdeskundigen in wonen afkomstig uit de praktijk-, advies-, onderzoeks- en beleidssfeer van de sociale huisvesting.

Wat levert deelname je op?

  • Deelnemers aan eerdere edities waardeerden de intensieve debatten en benutten de mogelijkheid om hun plannen en ideeën te verrijken met de input van hun ‘peers’.
  • Zoals altijd ontvangen deelnemers ook dit jaar een bundel met alle inzendingen en daarin gedeelde ideeën, voorstellen en oplossingen. Deze publiceren we, zodat deze voor een breed publiek toegankelijk zijn.
  • Voor bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties zijn door deelname aan de Discussiedagen PE-punten te behalen.

Bouwen aan vertrouwen (hoofdthema)

De nationale en geopolitieke ontwikkelingen volgen elkaar met een enorme snelheid op, waarbij wat eerst onvoorstelbaar leek, de volgende dag werkelijkheid is geworden. Daarbij lijken instituties, samenwerkingsverbanden en regels die jarenlang als basis werden gezien ineens van minder of geen belang. Nepnieuws en de opvatting ‘wetenschap is ook maar een mening’ winnen terrein.

We zien al enige jaren dat grote groepen mensen en kiezers afhaken en niet meer stemmen, zowel in de meest kwetsbare gebieden in de steden maar ook in de meer perifere gebieden (zie de Atlas van Afgehaakt Nederland). Het leidt tot de opkomst van populistische en buitenstaander-partijen in Nederland en een kabinet dat het uitstellen van keuzes koppelt aan symbool- en kortetermijnpolitiek. Solidariteit met de zwakste groepen is niet langer een gegeven, niet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en evenmin als het gaat om de huisvesting van statushouders. Het rijksbeleid zet zich zelfs in om het helpen van de mensen die een huis het meest nodig hebben, te verbieden.

Hoe kan de volkshuisvesting bijdragen aan het herstel van het onderling vertrouwen in de samenleving en het vertrouwen in de instituties? Tien jaar geleden werd de Woningwet vernieuwd als antwoord op de diverse schandalen in de corporatiewereld. Schandalen die het vertrouwen ernstig geschaad hadden. Het strak aanhalen van de regels is inmiddels weer meer in evenwicht gekomen. Maar heeft de nieuwe constellatie het vertrouwen ook weer teruggebracht? En dan gaat het zowel om het vertrouwen in het terugbrengen van de woningnood onder de mensen die niet van huis uit de beschikking hebben over een groot vermogen, als om het vertrouwen van bewoners en woningzoekenden dat corporaties de goede dingen doen in buurten en wijken en het samenleven daar.

Wat heeft het enthousiasme voor het centraal stellen van ‘de bedoeling’ van de volkshuisvesting, onder andere naar aanleiding van het boek Verdraaide organisaties uit 2012 van Wouter Hart opgeleverd? Heeft dat bijgedragen aan betere keuzes voor de zwaksten in de samenleving en heeft het ook geleid tot meer vertrouwen van bewoners in corporaties en overheid? Of is het alleen maar een tijdelijke hype geweest in de bestuurskamers? Hoe kunnen we in de volkshuisvesting als een van de centrale velden in het leven van iedereen, weer bouwen aan het vertrouwen onderling en in de overheid en instituties? En wat kunnen/moeten de bijdragen daarvoor zijn op rijksniveau, in de gemeenten en corporaties en in de buurten?

Vijf thema's

Om antwoorden te formuleren op klemmende vraagstukken, dagen we strategen, experts, ervaringsdeskundigen, professionals en belangstellenden uit om hun ideeën uiteen te zetten, bij ons in te dienen en aan de discussiedagen deel te nemen. Deze editie focussen we op de volgende vijf deelthema’s.

“Bouwen, bouwen, bouwen is het domste dat je kan doen”, stelde voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade. “Je moet geen huizen bouwen, maar gemeenschappen,” Bouwen aan gemeenschappen heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen binnen de sociale huisvesting. Aedes heeft het als ambitie opgenomen in haar langtermijnvisie ‘samen wonen en samen leven’, net als steeds meer woningcorporaties.

In plaats van enkel te focussen op het neerzetten van nieuwe woningen, richt het debat zich op manieren waarop we plekken kunnen creëren waar bewoners zich thuis voelen, zich verbonden weten, bijdragen aan hun leefomgeving en omzien naar elkaar. Daarmee is het bouwen aan gemeenschappen niet alleen essentieel voor het woondomein, maar ook voor de uitdagingen op het gebied van zorg en welzijn.

Maar hoe doe je dat? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de grenzen? Kunnen gemeenschappen ook divers en inclusief zijn of werkt homogeniteit beter? Wat kunnen we leren van eerdere ‘magic mix’-projecten? Wat kunnen we leren van groepswonen-projecten uit het verleden?

We zijn op zoek naar papers die oplossingen verkennen. Wat helpt en wat hindert bij het bouwen aan gemeenschappen in buurten en wooncomplexen? Welke woon- en beheervormen horen bij meer gemeenschappelijkheid? Hoe faciliteer je collectiviteit? Hoe ga je als gemeente en woningcorporatie om met bewonersinitiatieven bij het bouwen aan gemeenschappen? Is er ook een ‘magic mix’ tussen bottom-up en top-down? Wat is de rol van woningcorporaties, burgers, overheden, banken, zorg- en welzijn partijen en ontwikkelaars? Welke samenwerking is nodig tussen deze partijen en hoe organiseer je die?

Steeds meer woningcorporaties, gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen zetten data in om hun maatschappelijke doelstellingen te bereiken. In de nieuwe Aedes-visie wordt de ambitie om als sector datagedreven te werken – en zo de prestaties van corporaties verder te verbeteren – expliciet gemaakt.
Datagedreven werken betekent dat organisaties beslissingen nemen en activiteiten uitvoeren op basis van data. Vaak gebruiken ze daarbij moderne technologie, kunstmatige intelligentie (AI) en business intelligence (BI) om data te verzamelen, te ordenen en te analyseren. De uitdaging ligt in het duiden en toepassen van deze inzichten in de dagelijkse praktijk: hoe zorg je dat data daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van bijvoorbeeld de leefbaarheid in wijken?

De voorlopers zien dat datagedreven werken veel oplevert. Door data slim in te zetten, kunnen organisaties niet alleen terugkijken op wat er is gebeurd, maar ook veel beter voorspellen wat er gaat komen. Zo kunnen mede op basis van data-analyses interventies op het gebied van leefbaarheid voorgesteld worden. Dit maakt het werk effectiever én efficiënter.

Er zijn nog veel vragen te beantwoorden: wat betekent het precies om een datagedreven organisatie te zijn? Hoe creëer je een cultuur waarin data een integraal onderdeel is van de besluitvorming? Hoe zorg je dat investeringen in data echt waarde opleveren, ofwel daadwerkelijk leiden tot effectiever en efficiënter beleid? Hoe werken datagedreven corporaties, gemeenten, welzijnsorganisaties en veiligheidsorganisaties goed samen? En: hoe kun je (juist) met data bouwen aan vertrouwen en het verschil tussen systeem- en leefwereld overbruggen?

We zijn op zoek naar documenten, publicaties en praktijkvoorbeelden die antwoorden geven op deze vragen en inspirerende voorbeelden laten zien van organisaties die (in samenwerking met anderen) succesvol met data werken op het gebied van leefbaarheid.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig en prettig thuis blijven wonen, ondanks de groeiende druk op de woningmarkt en de zorg? De vergrijzing, stijgende zorgvraag en personeelstekorten vragen om nieuwe woonoplossingen en samenwerkingsvormen. Corporaties, zorgorganisaties en gemeenten experimenteren met innovatieve woonvormen zoals kangoeroewoningen, meergeneratiewoningen, gemengde woonzorgcomplexen en buurtinitiatieven waar jong en oud elkaar ondersteunen. Maar hoe maken we deze oplossingen duurzaam en breed toepasbaar? En hoe bouwen we aan het noodzakelijke vertrouwen tussen bewoners, zorgverleners en beleidsmakers?

Tijdens de Discussiedagen Sociale Huisvesting nodigen we onderzoekers, beleidsmakers en professionals uit om papers in te dienen over deze urgente vraagstukken. Denk aan nieuwe woonvormen en gedeeld wonen, de rol van gemeenschappen, sociale netwerken en informele zorg, digitale en technologische innovaties (slimme hulpmiddelen; zorg-op-afstand e.d.), het verbinden van het woningmarktvraagstuk en zorgopgaven, het slimmer financieren van zorg, wonen en welzijn (bijv. ontschotten van budgetten; werken ‘met open boeken’ e.d.), en welzijn als sleutel tot preventie in plaats van ‘het vergeten kindje’ (bijv. de betekenis van preventie).

Heb jij onderzoek, praktijkervaring of vernieuwende ideeën over wonen, welzijn en zorg? Dien jouw paper in en denk mee over de toekomst van prettig en passend wonen!

Ruimte die je kunt gebruiken voor veel meer woningen. KAW deed in 2024 onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken. Alleen al in wijken met veel sociaal bezit kunnen met de juiste strategie de komende 10 jaar 60.000 woningen jaarlijks worden toegevoegd binnen het eigen bezit. Het positieve bijeffect: stadswijken die aandacht nodig hebben kunnen zo een grote impuls krijgen.

Ook voor Verenigingen van Eigenaars zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld door complexen op te toppen en daarmee een aantal knelpunten op te lossen, zoals het verduurzamen van de woningen, het toevoegen van liften of verbeteren van de kwaliteit van de woningen.

Provincies (waaronder Zuid-Holland en Gelderland) stimuleren gemeenten om mogelijkheden voor optoppen te onderzoeken en in het bouwproces efficiënter en modulair te bouwen. Het Rijk stimuleert nu ook optopprojecten vanuit de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT).

Ook het slimmer benutten van de bestaande woningen geeft extra mogelijkheden. Denk aan het splitsen, verkameren of stimuleren van samenwonen. Welke institutionele belemmeringen zijn er, zoals de kostendelersnorm of de korting van ouderen die allebei AOW genieten? Liggen er kansen voor cohousing en groepswonen, waarbij meer gezamenlijke ruimten gebruikt worden door groepen huurders?

Welke mogelijkheden zien gemeenten, ontwikkelaars, kennisinstituten en corporaties? Hoe wordt omgegaan met de uitdagingen op gebied van stedenbouw, mobiliteit en druk op de openbare ruimte? Hoe kan het vergroten van het aantal woningen bijdragen aan andere opgaven, en ten goede komen van bestaande bewoners en eigenaren van Verenigingen van Eigenaars? En ook, wat betekent en welke gevolgen heeft verdichten op bijvoorbeeld de leefbaarheid? Zowel in positieve zin (denk aan boost voor voorzieningen e.d.) als negatieve zin (denk aan aantasting groen en/of sportvoorzieningen, tegengaan effecten klimaatverandering e.d.)? Is het verstandig om voor verdichten woningen te slopen?

Woonruimteverdeling in Nederland draait nog altijd om het verdelen van schaarste. ‘Eigen volk eerst’ lijkt vaker het uitgangspunt: lokale binding wordt leidend, en minister Mona Keijzer stelt voor om de voorrang voor statushouders wettelijk te schrappen. In sommige gemeenten is die voorrang al opgeheven, met als gevolg dat statushouders noodgedwongen in azc’s of doorstroomlocaties verblijven. Zo ontstaan insiders (met opgebouwde wachttijden, een eigen woning of stabiele huur) en outsiders (jongeren, nieuwkomers), die minder kansen hebben.

Voor jongeren is de slaagkans vaak lager; zij wonen ongewild langer thuis of doen een beroep op antikraakconstructies. Dit roept de vraag op hoe we recht doen aan de nood van deze outsiders en hoe we maatschappelijk draagvlak behouden. Is dit de nieuwe realiteit of zijn er oplossingen?

Wij zoeken papers die de positie van starters en andere outsiders belichten: wie zijn zij, en hebben we alle groepen in beeld? Welke woonvormen – zoals wooncoöperaties, tiny houses, friends-woningen of Skaeve Huse – kunnen uitkomst bieden? Welke rol kunnen insiders en gemeenten spelen, bijvoorbeeld via hospitaverhuur, woningsplitsing of andere deelconcepten? En hoe passen deze keuzes in het bredere debat over immigratie en bevolkingsgroei?

Verder zijn we benieuwd naar lokale en landelijke ontwikkelingen rond voorrang voor statushouders. Wat is de stand van het debat, en welke resultaten zijn behaald? Kan ‘een huis voor iedereen’ samengaan met een ‘passend’ huis voor iedereen?

Werkwijze

Indienen en beoordelen abstract

  • Om te beginnen schrijven alle deelnemers een abstract van 250-500 woorden waarin ze het onderwerp kort uiteenzetten en drie stellingen toevoegen die de conclusie van hun betoog in zich dragen.
  • Een klein organisatiecomité beoordeelt de ingediende abstracts en maakt zo nodig een selectie, als er te veel aanmeldingen zijn. Dit maakt het mogelijk hiaten te signaleren, de kwaliteit te wegen en suggesties te geven voor de uitwerking.
  • Wanneer thema’s van abstracts elkaar raken en/of overlappen, kunnen we de indieners vragen het thema gezamenlijk uit te werken.
Indienen paper of andere vorm (video, vlog of podcast)
  • Voorafgaand aan de Discussiedagen leveren de deelnemers hun paper, video, vlog of podcast in. Deelnemers kunnen uiteraard ook gezamenlijk iets inleveren.
    • Een paper telt maximaal 2.500 woorden.
    • Een video/vlog (.mp4-formaat) of podcast (.mp3-formaat) heeft een maximale duur van 8 minuten.
  • Tijdens de Discussiedagen geven de auteurs een korte pitch over hun paper, video/vlog of podcast in een van de thematische sessies. Vervolgens vindt hierover de discussie plaats.
  • Na de Discussiedagen zijn deelnemers in de gelegenheid hun inzending aan te passen en met de opbrengst van de discussie te verrijken.
  • Vervolgens bundelen Platform31, TU Delft, Corpovenista en Aedes de inzendingen en brengen ze de bundel via hun onlinekanalen onder de aandacht van een breed publiek.

Planning

Uiterlijk 31 mei Indienen abstract en aanmelden
In de week van 9 juni Bericht over acceptatie en suggesties voor uitwerking
Uiterlijk 12 september Indienen betogen (paper, video/vlog, podcast)
Uiterlijk 10 oktober Distributie leesbundel met betogen
29/30 oktober Discussiedagen
Uiterlijk 15 november Indienen eventueel bijgestelde inzendingen
November/december Online publicatie van alle inzendingen van de discussiedagen

Let op: het niet tijdig aanleveren verhindert deelname.

Workshop ‘Hoe schrijf ik een paper?’

Voor deelnemers aan de Discussiedagen voor wie het schrijven van een paper lastig is, organiseren we met de TU Delft twee korte workshops: één over basisprincipes (maandag 23 juni), en één naar aanleiding van de conceptpapers (maandag 1 september). Hiervoor komen deelnemers in aanmerking waarvan het ingediende abstract is ontvangen en geaccepteerd. Bij je aanmelding kun je aangeven of je van dit aanbod gebruik wenst te maken.

Praktische informatie

Kosten

Uitgangspunt is dat deelnemers beide dagen aanwezig zijn en blijven overnachten. De deelnamekosten bedragen 575 euro (inclusief overnachting (29 op 30 okt.) en verblijfskosten; exclusief btw). Platform31 verzendt de factuur ná acceptatie van het abstract.

Locatie

Conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Bekijk hier de routebeschrijving.

Contact

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Fons en/of Anne. Voor praktische zaken rondom je aanmelding kun je bij Helen terecht.

Fons Lustenhouwer 06 53 38 90 17 LinkedIn
Anne van Summeren 06 17 85 48 53
Helen van Kan 06 57 94 31 42

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan