Zorggeschikt wonen voor senioren
Krijg duiding van de opgave zorggeschikt wonen, inzicht in de richtlijnen, en leer van praktijkvoorbeelden.
22 november
De hoeveelheid mensen met dementie groeit sterk en dat vraagt aandacht in hoe we onze huizen en wijken bouwen. Wat ervaren mensen met dementie en hoe bouw je hiervoor? Omdat de omgeving van invloed is op mensen met dementie, kunnen we in de (ver)bouw keuzes maken die daar rekening mee houden. In dit webinar hoor je wat er nodig is om woonvormen voor senioren – van nultreden, geclusterde woonvormen en zorggeschikte woningen – daadwerkelijk dementievriendelijk te maken.
Dementie is een ouderdomsziekte die veel mensen gaat raken: 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie en 1 op de 7 mannen. Van de huidige 300.000 mensen met dmenti (In 2040 zijn er ruim 520.000), wonen er 220.000 thuis en 80.000 in een verpleeghuis. Alzheimer Nederland, Woonzorg Nederland, KAW en de Technische Universiteit van Eindhoven (DEEL academy) ontwikkelde een toolkit hiervoor. Deze helpt om bij nieuwbouw en bestaande bouw dementievrienlijke keuzen te maken bij de verschillende fasen van het bouw-, onderhouds- en transformatieproces. Dementievriendelijk wonen gaat om meer dan alleen de stenen. Er is een integrale aanpak nodig waar ook de sociale omgeving en de zorg een rol in speelt en samenwerkt.
(Beleids)adviseurs en strategen van gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en zorg- en welzijnsorganisaties.