Analyse Human Capital Agenda’s
Inspiratie en concrete handvatten voor een veerkrachtige en inclusieve arbeidsmarkt, die sociaaleconomisch toekomstbestendig is.
6 maart
In het Nationaal Programma Ruimte voor Economie van het ministerie van Economische Zaken is het sturen op een goede woon-werkbalans in het stedelijk gebied één van de vier actielijnen. Op 9 april 2024 vond hierover een webinar plaats met aandacht voor de aanpak van de Metropoolregio Amsterdam en de gemeente Amersfoort. Hieraan geeft het Kennisnetwerk Regionale Economie dit jaar een vervolg. Hoe kijken andere stedelijke gemeenten en regio’s hier tegenaan? En op welke manieren gaan zij hier beleidsmatig mee om?
De meeste Nederlandse steden staan de komende jaren voor een flinke groeiopgave. Naast duizenden woningen moet er ruimte worden gevonden voor andere functies, waaronder economie en werk. Dit betekent zowel dat er zowel zuinig moet worden omgesprongen met de hiervoor gereserveerde ruimte op bedrijventerreinen, als dat er mogelijkheden moeten worden gezocht om werk toe te voegen aan bestaande woonwijken. Een bijkomende uitdaging daarbij is om een mismatch tussen vraag en aanbod te voorkomen, zodat zoveel mogelijk mensen lokaal een baan kunnen vinden.
In opdracht van het G40-stedennetwerk deed Platform31 in 2024 een verkennend onderzoek naar de woon-werkbalans. Hiervoor zijn interviews afgenomen in drie stedelijke regio’s, en zes stedelijke gemeenten daarbinnen.
Tijdens het webinar is er voldoende ruimte voor vragen.
Nederlandse regio’s zetten in op een sterk mkb dat wendbaar meebeweegt met ontwikkelingen. In samenwerkingen tussen overheid en bedrijfsleven zijn al volop initiatieven en best practices ontwikkeld rond bijvoorbeeld economische veerkracht. Die vind je bij het Kennisnetwerk Regionale Economie. Het bundelt de denkkracht van beleidsmakers en uitvoerders: om van elkaar te leren, vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te delen en om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor mkb-bedrijven in de regio.