De wijkeconomie

6 februari

12:00-13:00

Inschrijven/Aanmelden

De wijkeconomie is de motor van de lokale (en stedelijke) economie. Het gaat om de economische activiteiten die zich direct afspelen binnen een wijk: van buurtwinkels en horeca tot sociale ondernemingen en informele initiatieven. Deze lokale dynamiek versterkt niet alleen de sociale samenhang, maar bevordert ook economische veerkracht. In dit webinar van Kennisnetwerk Regionale Economie gaan we in op de belangrijkste kenmerken van de wijkeconomie.

Door te investeren in wijkeconomie ontstaat een sterke verbinding tussen bewoners, ondernemers en de fysieke omgeving. Het biedt werkgelegenheid dichtbij huis, stimuleert lokale samenwerking en maakt wijken aantrekkelijker en leefbaarder. Bovendien biedt het een oplossing voor actuele uitdagingen zoals sociale ongelijkheid en cohesie, economische groei en leegstand.

Programma

  • Opening en introductie over het belang van werken in de wijk
    Cees-Jan Pen (Fontys Hogeschool) geeft een overzicht van wat de wijkeconomie inhoudt en hoe dit bijdraagt aan sociale cohesie, economische veerkracht en ruimtelijke ontwikkeling. De nadruk zal liggen op het belang van werken in de wijk/stad.
  • Literatuur en praktijkvoorbeelden van de wijkeconomie
    Tim Rolandus (Platform31) geeft een overzicht van de meest relevante literatuur over de wijkeconomie. Ook zal er worden ingegaan op praktijkvoorbeelden van wijkeconomie in Nederlandse gemeenten en diens aanpakken.
  • Praktijkvoorbeeld van de gemeente Amersfoort
    De gemeente Amersfoort heeft wijkeconomie in haar beleid ‘omgevingsprogramma werklocaties’ en in een wijkgericht omgevingsprogramma ‘wij Liendert’. Door beide programma’s wordt wijkeconomie geïntegreerd in ruimtelijk en sociaal beleid. Aandacht gaat uit naar bijvoorbeeld het aanstellen van een ambassadeur wijkeconomie. Gebiedsmanager Ellen ten Voorde staat ons te woord.
  • Reflectie: Het Handboek Wijkeconomie
    Lars Pijlman (Ginder), reflecteert als auteur op het Handboek Wijkeconomie en deelt lessen, kansen en uitdagingen om de wijkeconomie effectief in te zetten als beleidsinstrument.

Nederlandse regio’s zetten in op een sterk mkb dat wendbaar meebeweegt met ontwikkelingen. In samenwerkingen tussen overheid en bedrijfsleven zijn al volop initiatieven en best practices ontwikkeld rond bijvoorbeeld circulaire bedrijfsprocessen en digitalisering. Die vind je bij het Kennisnetwerk Regionale Economie. Het bundelt de denkkracht van beleidsmakers en uitvoerders: om van elkaar te leren, vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te delen en om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor mkb-bedrijven in de regio.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan