Verkenning woon-werkbalans: steden en regio’s op zoek naar evenwicht
Steden werken aan een betere balans tussen wonen en werken. Ontdek strategieën, praktijkvoorbeelden en beleidsinzichten.
13 mei
Onlangs hebben DTNP en INRetail een verkenning uitgevoerd naar de kansen en uitdagingen van het mengen van wonen en woonwinkels. In deze verkenning stond de Woonboulevard Utrecht centraal als casus. Naar aanleiding van deze verkenning organiseert Platform31, in samenwerking met INRetail en DTNP, een webinar. We nemen je mee in de praktijkervaringen en uitdagingen, waaronder de stikstofproblematiek, en bespreken welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan. Joost van Hoorn (Platform31) zal de kennissessie modereren.
Manon Straatman opent de sessie met een inleiding over woonwinkelgebieden in Nederland. Ze bespreekt de rol van woonwinkels in het stadsbeeld, het belang van het mengen van functies zoals wonen, retail en horeca, en de uitdagingen die gepaard gaan met de herontwikkeling van woonboulevards.
Peter Rosmulder van DTNP geeft een terugkoppeling over de verkenning ‘Wonen op de woonboulevard: kansen en uitdagingen‘ die recent is uitgevoerd, met de woonboulevard in Utrecht als concrete casus. Hij bespreekt de bevindingen van de studie, waaronder de kansen die de integratie van wonen en winkels biedt voor zowel ondernemers als bewoners. Ook komt de haalbaarheid van gemengde functieontwikkeling aan bod.
Maastricht werkt aan de revitalisering van het bedrijventerrein Bosscherveld, in het gebied Belvédère. Dit gebied is aangewezen voor de realisatie van een centraal retailpark. Fase 1 is succesvol afgerond met de vestiging van winkels zoals Praxis, Gamma, Carpet Right, Beter Bed, Beddenreus, Leen Bakker, Kwantum en Jysk.
Voor fase 2 is een bestemmingsplan opgesteld dat voorziet in een ruimere branchering voor perifere en grootschalige detailhandelsvoorzieningen (PDV/GDV), waaronder bruin- en witgoed, rijwielen, dierbenodigdheden en woonwinkels, met een totaal van 28.500 m². Daarnaast is er 15.000 m² gereserveerd voor leisure-activiteiten. Door de stikstofproblematiek kon dit bestemmingsplan niet worden afgerond en zijn de voorbereidingen en de verwerving van eigendommen stopgezet.
In 2024 kreeg de gemeente de mogelijkheid om een locatie van circa 35.000 m² te kopen in de voorziene fase 2 van het Retailpark Belvédère. Gezien de grootte en ligging van deze locatie, dicht bij de binnenstad en aan de rand van het Frontenpark, wordt onderzocht of naast PDV, GDV en leisure ook andere functies kunnen worden toegevoegd die een meerwaarde bieden voor het gebied. Hierbij wordt onder andere gedacht aan woningen, fitness, ambachtelijke bedrijfjes zoals een stoffeerder en meubelmaker, en kantoren.
Nederlandse regio’s zetten in op een sterk mkb dat wendbaar meebeweegt met ontwikkelingen. In samenwerkingen tussen overheid en bedrijfsleven zijn al volop initiatieven en best practices ontwikkeld rond bijvoorbeeld economische veerkracht. Die vind je bij het Kennisnetwerk Regionale Economie. Het bundelt de denkkracht van beleidsmakers en uitvoerders: om van elkaar te leren, vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te delen en om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor mkb-bedrijven in de regio.