Gemeenten aan de randen van het land kiezen voor brede aanpak energiearmoede
Stel bewoners centraal en pak niet alleen de woning, maar ook sociale problemen van bewoners aan - inzichten uit landelijk gebied.
In samenwerking met
In het historische Dordrecht is het gemeenschapsgevoel sterk: buurtinitiatieven, lokale evenementen, en vrijwilligersorganisaties zijn volop actief, maar tegelijkertijd valt er in sommige wijken heel wat te winnen op sociaaleconomisch vlak. De gemeente Dordrecht bracht in het voorjaar van 2024 een nieuwe visie op haar sociaal beleid uit. Als het gaat om bestaanszekerheid zetten zij in op voldoende en voorspelbaar inkomen, mee kunnen doen in de samenleving, betaalbare woning, toegang tot hulp en zorg en een betrouwbare overheid.
Lees het interview met Eelke Kraaijeveld, inmiddels voormalig programmanager bestaanszekerheid en kansengelijkheid, over hoe de gemeente Dordrecht bestaanszekerheid te lijf gaat – én voorkomt op:
gezondin.nuBestaanszekerheid heeft sinds de VNG-publicatie De winst van het sociaal domein (pdf) in veel gemeenten een plek op de beleidsagenda veroverd. Niet meer dan logisch, want zorg dragen voor bestaanszekerheid is de taak van de overheid. Domeinoverstijgend werken speelt daarin een grote rol en dat besef daalt steeds verder in. Pharos en Platform31 bespraken met gemeenten waar dit al gebeurt – of bijna.
Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.