Publicatie Verdichting steden Woningvoorraad benutten

Parkeren en woningbouw: slimmer omgaan met parkeernormen voor meer woonruimte

18 april 2025 | Leestijd: 2 minuten
Niet zelden lopen plannen voor binnenstedelijk bouwen vertraging op door starre parkeernormen. Gemeenten kunnen meer ruimte maken voor binnenstedelijke woningbouw, als ze slim met die normen omgaan. Bijvoorbeeld door uit te gaan van het daadwerkelijke autobezit per buurt, parkeerregulering en beter gebruik van bestaande parkeermogelijkheden. Deze handreiking helpt ze hierbij op weg.

Activiteiten als optoppen, woningsplitsing, uitplinten, ondertoppen, transformeren en andere vormen van verdichting hebben allemaal hetzelfde doel: extra woningen creëren voor woningzoekenden. Het meeste hiervan gebeurt binnen de bebouwde kom, waar al mensen wonen en veel auto’s staan. Starre parkeernormen hinderen cor­po­ra­ties, ge­meen­ten en ont­wik­ke­laars bij het bou­wen van wo­nin­gen in bestaande wijken. Met slim beleid blijkt er meer mogelijk dan je denkt.

Daad­wer­ke­lijk au­to­be­zit

De hui­di­ge par­keer­nor­men gaan uit van richt­ge­tal­len. Ze houden wei­nig re­ke­ning met het daad­wer­ke­lijk au­to­be­zit van be­wo­ners, maar han­te­ren het prin­ci­pe: hoe min­der ste­de­lijk een gebied is en hoe verder uit het cen­trum, hoe meer par­keer­plaat­sen er no­dig zijn.

In de prak­tijk be­pa­len de por­te­mon­nee en de sa­men­stel­ling van een huis­hou­den vaak het aan­tal au­to’s. Zo heb­ben stu­den­ten en se­ni­o­ren min­der vaak een auto dan ge­zin­nen. Ook het type wo­nin­gen, de lo­ca­tie in de stad en de ruim­te op straat be­pa­len de be­hoef­te aan par­keer­plaat­sen. Daar­om is het be­lang­rijk om te kij­ken naar de fei­te­lij­ke si­tu­a­tie.

Door uit te gaan van het daadwerkelijke autobezit per buurt, parkeerregulering en beter gebruik van bestaande parkeermogelijkheden kan er méér binnenstedelijk worden gebouwd. En dat helpt al die woningzoekenden.

Voor wie?

Deze handreiking is bedoeld voor professionals bij gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en bouwers die betrokken zijn bij verdichting van steden, mobiliteits- en parkeerbeleid.

Initiatiefnemers

Deze handreiking is ontwikkeld door de provincies Zuid-Hol­land en Utrecht, Aedes en Plat­for­m31. Deze publicatie laat zien wel­ke mo­ge­lijk­he­den gemeenten heb­ben om meer woningen te realiseren door slimmer om te gaan met parkeernormen.

Parkeren-en-optoppen

Handreiking voor parkeren bij optoppen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Ook interessant

Op donderdag 22 mei lichten we in een we­bi­nar over flexi­bel om­gaan met par­keer­nor­men de hand­rei­king toe en pre­sen­te­ren we een in­stru­ment dat ge­meen­ten zelf kun­nen ge­brui­ken om par­keer­nor­men af te stem­men op het daad­wer­ke­lij­ke au­to­be­zit.

 

Meer informatie

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan