GezondInnovatie Werkplaats: Gezondheid en ruimte in landelijk gebied

25 juni

10:00-15:30 Arnhem

Inschrijven/Aanmelden

In samenwerking met

Pharos ,

Hoe kom je in het landelijk gebied tot een gezonde leefomgeving? Opgaven, beleid en oplossingen zijn daar anders dan in grootstedelijk gebied. Zeker als je sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) wilt tegengaan. Denk aan de aanwezigheid van ziekteverwekkers rondom veehouderijen, de terugloop van voorzieningen en bereikbaarheid. Daarnaast hebben deze gemeenten vaak te maken met een kleinere ambtelijke organisatie. Hoe je gezondheid het beste beschermt, bevordert en faciliteert in ruimtelijke plannen is een uitdaging. In deze GezondInnovatie Werkplaats krijg je de kans om met collega’s uit andere gemeenten in gesprek te gaan over gezondheid in het landelijk gebied en te werken aan je eigen aanpak.

Aanleiding/achtergrond

Landelijke gemeenten staan voor andere opgaven dan grootstedelijke gebieden wanneer zij gezondheid een plek geven in ruimtelijke plannen. In deze gebieden staan andere gezondheidsonderwerpen centraal. Zo kan de aanwezigheid van veehouderijen zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten hebben. De omgeving van veehouderijen kan negatief beïnvloed worden door geur, ziekteverwekkers als q-koorts, fijnstof en geluid. https://www.limburg.nl/onderwerpen/omgeving/omgevingsvisie-limburg-2021/ 1 Maar een veehouderij die deels een functie heeft als zorgboerderij of andere maatschappelijke functie kan op die manier ook een positief gezondheidseffect hebben. https://iplo.nl/thema/toepassing-regels-praktijk/veehouderijen/gezondheid-veehouderijen/veehouderijen-gezondheid-omgevingsvisie/ 2

Daarnaast zet de terugloop van voorzieningen in het landelijk gebied de gezondheid verder onder druk. Niet alleen de plekken voor gezondheidszorg lopen terug, ook zijn er minder ontmoetingsplekken en andere voorzieningen waardoor eenzaamheid toeneemt en sociale cohesie afneemt. Verder zijn gemeenten in het landelijk gebied over het algemeen meer uitgestrekt. Hierdoor is het autogebruik hoog. https://www.platform31.nl/artikelen/van-integrale-omgevingsvisie-naar-samenhang-in-uitvoering-inspiratie-uit-bronckhorst/ 3 Daarom kan het van belang zijn om de leefomgeving bewegen aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld basisvoorzieningen beter te spreiden.

Niet alleen inhoudelijk zijn er verschillen met stedelijke gebieden zichtbaar. Landelijke gemeenten hebben vaak ook een kleiner ambtelijk apparaat. Daarom bieden wij met deze werkplaats de mogelijkheid om te sparren met collega’s van andere gemeenten die bezig zijn met deze vraagstukken. Hoe ziet de gezonde leefomgeving er in de praktijk uit in landelijk gebied? Hoe kun je het beste samen optrekken met collega’s uit andere domeinen? Hoe maak je een gezonde gebiedsgerichte aanpak? En hoe kom je van visie naar uitvoering?

Wat gaan we doen?

Tijdens deze GezondInnovatie Werkplaats gaan we in een klein gezelschap in gesprek om te leren van elkaars aanpakken rond ruimte en gezondheid. Je krijgt de kans om een eigen casus in te brengen, jouw aanpak en werkwijze te verfijnen en deze verder te brengen in de praktijk. Hiervoor wissel je voorbeelden en ervaringen uit met collega’s vanuit publieke gezondheid, sociaal domein en fysieke domein en laat je je inspireren door experts, o.a. Brigit Staatsen en Milou van Muijden (RIVM), Tom Moons (Pharos), Maarten Hoorn en Jontsje Fennema (Platform31).

Voor wie?

De GezondInnovatie Werkplaats is vooral bedoeld voor gemeentelijke beleidsmakers en adviseurs op gebied van publieke gezondheid, sociaal domein en ruimtelijk beleid die zich bezighouden met de aanpak en/of uitvoering van de gezonde leefomgeving.

Wat levert deelname op?

  • Wissel in kleinere setting uit met collega’s vanuit andere gemeenten.
  • Ontvang feedback op je eigen casus.
  • Maak gebruik van experts om mee te denken.
  • Laat je inspireren door vernieuwende aanpakken.
  • Doe kennis op over de gezonde leefomgeving in het landelijk gebied.

Wat we van jou verwachten

Ter voorbereiding aan de bijeenkomst bereid je een pitch voor. Verwerk hierin de volgende elementen:

  • Wat zie je als de belangrijkste gezondheidsopgave in jouw gemeente?
  • Hoe ga je hier ruimtelijk mee om?
  • Wat zijn je grootste knelpunten?

We sturen je voorafgaand aan de bijeenkomst een vragenlijst toe om op te halen welke specifieke vraagstukken spelen in jouw gemeente.

Programma

10:00-10:10 Welkom
10:10-10:30 Keynote door het RIVM
10:30-11:30 Pitches en een open gesprek met deelnemers
11:30-11:45 Koffiepauze
11:45-12:00 Introductie sessierondes door Platform31
12:00-12:45 Lunch
12:45-13:45 Sessieronde 1: Keuzes
Welke ruimtelijke keuzes kunnen de leefomgeving gezonder maken in jouw casus? Wat kies je wel en wat kies je niet?
13:45-14:00 Koffiepauze
14:00-15:00 Sessieronde 2: Uitvoering
Hoe breng je deze plannen tot uitvoering in de praktijk? Hoe betrek je bewoners hierbij?
15:00-15:30 Gezamenlijke afsluiting

Aanmelden

Meld je boven- of onderaan deze pagina aan.

Let op: Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor ambtenaren van landelijke gemeenten. Werk je bij een GGD of provincie en heb je ook interesse om deel te nemen? Dan stellen we de volgende voorwaarden:

  • GGD’ers samen komen met een ambtenaar uit hun werkgebied. Deze persoon moet zichzelf ook nog apart aanmelden.
  • Provinciale ambtenaren komen samen met een ambtenaar uit een gemeente binnen hun provincie. Deze persoon moet zichzelf ook nog apart aanmelden.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats bij De Nieuwe Coehoorn, Coehoornstraat 17, Arnhem.

Deze bijeenkomst is een initiatief van GezondIn (Platform31 en Pharos) en het RIVM in samenwerking met Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO). In dit programma krijgen professionals uit het ruimtelijke, sociaal en gezondheidsdomein ondersteuning bij het integraal meenemen van gezondheid in het ontwerp, de inrichting en het beheer van de leefomgeving.

Contact

Jontsje Fennema 06 12 81 17 01

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan