De woningbouwopgave en het omgevingsplan
De voorbereiding en inhoud van een wijzigingsbesluit voor het omgevingsplan voor woningbouw.
2 juni 2025 & 6 juni 2025
Veel menselijke activiteiten en handelingen hebben invloed op de fysieke leefomgeving. Eén daarvan – de aanlegactiviteit – wordt met de invoering van de Omgevingswet gereguleerd in het omgevingsplan. Deze studiemiddag van ‘Op dezelfde leest’ gaat in op de vraag wat een gemeente bij het opstellen van het omgevingsplan moeten regelen en annoteren op het gebied van deze aanlegactiviteiten.
Aanlegactiviteiten zijn, naast bouwactiviteiten en gebruiksactiviteiten, ruimtelijk relevante activiteiten, Hierbij kun je denken aan het aanleggen of ophogen van een pad of weg, het ophogen van wallen, en het graven of dempen van sloten. Elke gemeente heeft sinds 1 januari 2024 een tijdelijk omgevingsplan. In het tijdelijke deel van het omgevingsplan staan al veel soorten regels over aanlegactiviteiten. Deze moeten een plek krijgen in het omgevingsplan, evenals de regels die hierover in gemeentelijke verordeningen staan. De verschillende regels moeten bovendien op elkaar worden afgestemd. Het bijgeleverde studiesupplement voor deze bijeenkomst gaat nader in op hoe de regels in het omgevingsplan worden geannoteerd.
Deze studiebijeenkomst is primair bedoeld voor juristen en juridisch-planologen van gemeenten en adviesbureaus. En daarnaast voor iedereen die werkt aan omgevingsplannen.
Deze studiebijeenkomst en het bijbehorend studiesupplement geven je inzicht in:
Zo ben je goed op de hoogte wat dit voor jouw omgevingsplan onder de Omgevingswet betekent.
Je krijgt het supplement over dit onderwerp, na aanmelding, ongeveer een week voorafgaand aan deze studiebijeenkomst toegestuurd.
Door twee studiebijeenkomsten te organiseren op twee verschillende manieren, proberen we zoveel mogelijk voor iedereen een passend aanbod te geven Wij organiseren deze studiebijeenkomst daarom :
De inhoud van deze bijeenkomsten is op hoofdlijnen hetzelfde.
Tijdens de fysieke studiemiddag gaan we verder de diepte in en bieden we meer gelegenheid tot het stellen van vragen dan tijdens de digitale studieochtend. Ook gaan deelnemers tijdens de fysieke studiemiddag met elkaar in gesprek om de theorie toepasbaar te maken voor de praktijk.
Tijdens de digitale studieochtend krijg je de inhoud van het supplement in een heldere presentatie toegelicht. We bieden je daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen.
Per abonnementhouder kunnen in totaal drie deelnemers zich kosteloos aanmelden. Hetzij als drie deelnemers aan de fysieke bijeenkomst, maar bijvoorbeeld ook één deelnemer fysiek en twee digitaal. Losse afname van de studiemiddag is ook mogelijk.
Deze studiemiddag is onderdeel van de leergang Op dezelfde leest. De leergang behandelt de juridische vertaling van nieuwe ontwikkelingen naar en in het bestemmingsplan en het omgevingsplan. Gespecialiseerde juristen van BRO, BügelHajema Adviseurs, Pouderoyen Tonnaer en Rho adviseurs schrijven mee aan deze supplementen.
Per jaar verschijnen twee naslagwerken (supplementen) die elk tijdens een studiemiddag centraal staan. Losse afname van de studiemiddagen en supplementen is ook mogelijk. Lidmaatschap van de leergang betekent dat u goed op de hoogte blijft van actuele onderwerpen die in de praktijk bij het opstellen van bestemmingsplannen of het omgevingsplan relevant zijn. Een abonnement kost 645 euro per jaar. Interesse? Neem contact op met Maarten Hoorn.