Praktijkvoorbeeld Woonwagenbewoners Corporaties en sociale huur

Woonwagenbewoners, cultuur, beleid en mensenrechtelijk kader

2 juni 2021 | Leestijd: 2 minuten
Binnen het Kennis- en leerprogramma Lokaal woonwagenbeleid maken we naast publicaties en artikelen over de resultaten en bevindingen, ook een reeks van audiovisuele producties. Vanuit verschillende perspectieven bespreken we enkele belangrijke thema’s, en hete hangijzers bij de realisatie van nieuwe woonwagenstandplaatsen.

We gaan in gesprek met de volgende experts/vertegenwoordigers:

  • Sabina Achterbergh, Vereniging Roma Sinti en Woonwagenbewoners
  • Leonie Huijbers, College voor de Rechten van de Mens

De woonwagenbewoners en de woonwagencultuur

Er is niet één soort woonwagenbewoner. De groep woonwagenbewoners is heel divers, dat is wat onze gesprekspartners vaak aangeven. Maar wie zijn de woonwagenbewoners? Uit welke groepen bestaat het? Welke verschillen en overeenkomsten tussen de groepen zien de geïnterviewden? Hoe kijken partijen naar de drie (beschermde) kenmerken van de culturele identiteit van woonwagenbewoners en waarom is kennis hierover belangrijk? In onderstaand filmpje vertelt Sabina Achterbergh ons over de achtergrond, geschiedenis en de culturele identiteit van en de diversiteit onder woonwagenbewoners.

Interviews en research: Fatoş Çergel fatusch.nl

Woonwagenbeleid vanuit mensenrechtelijk kader

De overheid heeft naast een beschermende ook een positieve verplichting om het woonwagenleven mogelijk te maken door middel van regelgeving, beleid en ruimtelijke planning. Dit is een resultaat van jarenlange mensenrechtelijke uitspraken en ontwikkelingen.

De beleidspraktijk zet vraagtekens bij de bijzondere beschermingspositie van woonwagenbewoners. Tegen welke belemmeringen loopt men in de praktijk aan, bijvoorbeeld bij het culturele kenmerk ‘trekvrijheid’? Geldt de positieve verplichting van de overheid (beschermen en faciliteren van het woonwagenleven) ook voor dit onderdeel van de woonwagencultuur?

In onderstaand filmpje blikken onze gesprekspartners terug op de totstandkoming van het Beleidskader gemeentelijk standplaatsen- en woonwagenbeleid uit 2018. Ze gaan in op het jarenlang ten onrechte gevoerde woonwagenbeleid en mensenrechtelijke ontwikkelingen, en de adviezen van het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman.

Interviews en research: Fatoş Çergel fatusch.nl

Bekijk voor meer verdieping het dossier Lokaal woonwagenbeleid (in kennisdossier Woningmarkt)

De inhoud van onze kennisdossiers wordt zorgvuldig geselecteerd, verzameld en periodiek geactualiseerd door Platform31 en is afkomstig uit een grote variëteit aan bronnen.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan