Slim Strandnet – innovatief energiedelen voor gemeenten en ondernemers

3 april

10:00-11:30 Online

Inschrijven/Aanmelden

In samenwerking met

Laat je inspireren en krijg praktische tips in dit webinar over het Slim Strandnet, een experiment in Scheveningen van de gemeente Den Haag, netbeheerder Stedin en drie strandpaviljoens. Slimme software verdeelt zelfopgewekte zonne-energie onder deelnemers en stuurt apparaten digitaal aan. Het doel is om lokale vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen.  Hoe werkt het Slim Strandnet, hoe kon het al starten met energie-uitwisseling binnen de huidige energiewetgeving en hoe werken de verschillende partijen samen? 

Het elektriciteitsnet zit vol. Door het toenemend stroomverbruik en de beperkte netcapaciteit kunnen steeds meer gebouwen geen nieuwe aansluiting krijgen. Om netcongestie te bestrijden binnen de huidige energiewetgeving, moeten gemeenten en netbeheerders creatieve oplossingen bedenken hoe je lokaal kunt gebruiken wat voor handen is.

Het innovatieproject ‘Slim Strandnet’ van het Living Lab Scheveningen omzeilt netcongestie met een privaat energienetwerk. Stroom wordt met zonnepanelen rondom het noordelijk havenhoofd opgewekt en via een batterij verdeeld tussen drie strandpaviljoenen, de bediencentrale van de haven en het beach-stadion. Slimme software meet en voorspelt het energieverbruik van deelnemers en stuurt apparaten als vriezers, warmtepompen en zonnepanelen digitaal aan. Hierdoor kunnen ze worden aangesloten op momenten dat er geen overbelasting is.  Tijdens het webinar geven Bart van Velthoven, Ricardo de Roos en Patrick Segeren van de gemeente Den Haag inzicht in de technische, organisatorische en juridische aspecten.

Gelijkwaardige samenwerking

Een belangrijk kenmerk van dit project is de publiek-private energiecoöperatie, waarin ondernemers, de netbeheerder en de gemeente samenwerken als gelijkwaardige partners. Hoe werkt deze samenwerking in de praktijk? Hans van den Broek, eigenaar van een van de aangesloten strandpaviljoenen, deelt zijn ervaringen als ondernemer. Welke uitdagingen en kansen brengt de samenwerking met zich mee? Welke nieuwe perspectieven biedt dit voor gemeenten, ondernemers en energiecoöperaties?

Voor wie

Dit webinar is bedoeld voor:

  • Gemeentelijke medewerkers die werken aan slimme energieoplossingen, publiek-private samenwerkingen of de energietransitie
  • Ondernemers die te maken hebben met netcongestie en geïnteresseerd zijn in innovatieve energieoplossingen
  • Energiecoöperaties en andere belanghebbenden die willen leren hoe een lokaal privaat energienetwerk succesvol kan worden opgezet.

Wat levert deelname je op:

  • Praktische inzichten over hoe gemeenten en ondernemers succesvol kunnen samenwerken aan energieprojecten
  • Lessen uit de praktijk van een strandpaviljoen dat meedoet aan Slim Strandnet
  • Concrete tips voor jouw eigen initiatief over juridische, technische en organisatorische aspecten
  • Inspiratie voor toekomstige slimme energieoplossingen en publiek-private samenwerkingen.

Wil jij leren hoe ondernemers en gemeenten samen slimme energieoplossingen kunnen realiseren? Meld je dan nu aan en ontdek hoe het Slim Strandnet als inspiratie dient voor jouw regio.

Contact

Jesse Rinsma 06 30 17 60 31

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan