Bijna iedereen keert terug na herstructurering van de Vogeltjesbuurt in Tilburg
Hechte netwerken in een wijk behouden na grote ingrepen: corporatie Tiwos kreeg dat voor elkaar door bewoners te betrekken.
In de wijk Nieuwland, dicht tegen het centrum van Schiedam, staan drie flats met samen 117 appartementen. De afgelopen jaren doorliepen deze Hofjes van Wilton een casco-renovatie. Woningcorporatie Woonplus spreekt zelf van ‘vernieuwbouw’. Er is echter veel meer gedaan dan alleen technisch renoveren. Het complex is levensloopbestendig gemaakt en er zijn veel aanpassingen gedaan om de leefbaarheid te verbeteren en ruimte te maken voor spontane ontmoeting. Een voorbeeld is de verbreding van de galerijen en het verplaatsen van de entrees. Een compleet overzicht van het project vind je op de website van Zijdekwartier Architecten.
Corrie van den Berg, senior projectleider bij Woonplus licht toe waarom en hoe zij de renovatie hebben aangepakt. “In de flats woonden voornamelijk senioren, omdat het lang een seniorenlabel had. Sommigen wonen er al ruim 60 jaar. Ook wonen er enkele gezinnen en jongere bewoners.” Er is veel sociale cohesie in dit complex, zeker bij de senioren en de gezinnen, geeft Van den Berg aan. Die cohesie behouden en versterken vormde een belangrijk onderdeel van de aanpak. Focus op terugkeer werd daarom onderdeel van de strategie.
De Hofjes bevinden zich in de wijk Nieuwland, een focusgebied van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. In de wijk wordt door veel verschillende partijen samengewerkt om de wijk en de situatie van inwoners te verbeteren. Onder meer wordt versneld gewerkt aan de fysieke omstandigheden waarin mensen leven. “De Hofjes van Wilton zijn niet het enige vernieuwbouwproject, en in de wijk zal de komende jaren meer worden gesloopt en verbeterd. We hebben als corporatie veel uitdagingen hier. Het NPLV-uitvoeringsplan helpt bij de aanpak hiervan.”
Binnen een wijkaanpak wil je dat mensen in hun wijk kunnen blijven wonen. In veel gevallen willen de bewoners dit ook. Ze kiezen er dan voor om hun stadsvernieuwingsurgentie te gebruiken om in hun wijk te blijven. Hierbij biedt Woonplus ze wooncarrière aan. Ze hebben namelijk recht op een gelijkwaardige woning, maar ze krijgen ook de kans naar een ander woningtype te verhuizen. “Er zijn ook huurders die deze mogelijkheid gebruiken om naar een andere wijk te verhuizen. En dat is natuurlijk ook prima”, zegt Van den Berg. Verduurzamingsprojecten zoals de aanpak van de Wiltonflats bieden volgens haar een goede aanleiding om de wooncarrière van mensen vooruit te helpen.
De Hofjes van Wilton spelen ook een rol in de gemeenschapsvorming in de wijk. “Bewoners zijn echt bezig een gemeenschap te vormen”, stelt Van den Berg. Hierbij worden zij ondersteund door de thuiscoaches van zorgorganisatie Frankelandgroep en door de community builders van Buurtklimaatje. Daarnaast zijn de Hofjes van Wilton vanaf begin 2024 een pilotproject van Gezond en Wel Thuis. Het doel van dit project is om ouderen zo prettig en zelfstandig mogelijk te laten wonen – nu en in de toekomst.
In één van de drie flatgebouwen is een huiskamerwoning geopend. Vanuit deze ontmoetingsruimte organiseert de Frankelandgroep activiteiten gericht op welzijn en gezondheid, maar ook ondersteunen ze de bewoners om zelf activiteiten te initiëren. Bewoners worden door community builders van Buurtklimaatje betrokken bij het proces om de twee binnentuinen in te richten. “Uiteindelijk dragen deze twee ‘hofjes’ bij aan thuisgevoel in de Hofjes van Wilton”, verwacht Van den Berg. “Bij dit traject staan de thema’s ontmoeten, gezondheid en veiligheid centraal.”
Om de sociale cohesie tussen de Wiltonflatbewoners te behouden, heeft Woonplus veel uit de kast gehaald om inwoners in het buurtje te houden. Het begon met het communiceren van het eerlijke verhaal. Als je hier wil blijven wonen dan vraagt dat wel wat van je. Als je terug wil keren naar je oude woning dan moet je twee keer verhuizen: eerst naar een wisselwoning en vervolgens naar een vernieuwd appartement. Er zal een lange tijd overlast zijn van werkzaamheden in de buurt. Uiteindelijk kom je in een bijna geheel nieuwe woning te wonen, waarbij de woningindeling anders zal zijn. Bovendien keer je waarschijnlijk niet terug naast dezelfde buren. En niet onbelangrijk: de huren zullen stijgen. Daartegenover staan lagere energiekosten en meer woongenot. Ondanks dat dit vooruitzicht aanvankelijk weerstand opriep, is ruim één op de drie oorspronkelijke bewoners in het complex teruggekeerd.
Van den Berg legt uit hoe Woonplus dat mogelijk maakte. Ten eerste was het contact met bewoners van groot belang. Via een nieuwe bewonersgroep werden bewoners vanaf de start betrokken bij de planvorming, bij de selectie van de aannemer en bij diverse sociale activiteiten. Zo ontstond veel vertrouwen in de toekomst van de Wiltonflats. Immers konden zorgen en wensen van bewoners goed worden meegenomen in het ontwerp. “Bewoners uit de bewonersgroep speelden een belangrijke rol in het creëren van vertrouwen in het plan bij de andere bewoners”, benadrukt Van den Berg. Ten tweede was een goede fasering van de werkzaamheden cruciaal om tijdelijke huisvesting zo kort en dichtbij mogelijk te organiseren. Door de drie flats niet tegelijk aan te pakken, ontstond schuifruimte. De middelste flat was als laatste aan de beurt, waardoor daarin wisselwoningen vrijkwamen voor de bewoners uit de andere flats. Hierdoor waren alleen voor de bewoners van deze laatste flat wisselwoningen elders in de buurt nodig. Tot slot zette Woonplus uiteenlopende instrumenten in om bewoners zekerheid en comfort te bieden in het verhuizen en terugkeren.
Een sociaal plan is een belangrijk middel om deze zekerheid te bieden. Per herstructureringsproject wordt samen met huurders een sociaal plan opgesteld. Sinds begin 2024 werkt Woonplus met een sociaal statuut waarbinnen kaders zijn gesteld: wat wordt er bij renovaties en sloop verwacht van de corporatie en wat zijn de rechten zijn van bewoners. Een sociaal plan is een verdere uitwerking op projectniveau. Hierin worden onder andere afspraken vastgelegd over óf en hoe inwoners kunnen terugkeren, over vergoedingen en ondersteuning en hoe bewoners invloed kunnen hebben op de plannen. Voor de Wiltonflats is bijvoorbeeld vastgelegd dat iedereen die dat wil, ook kán terugkeren naar het complex. Om terugkeren ook daadwerkelijk aantrekkelijk en haalbaar te maken voor inwoners, werden diverse instrumenten op maat toegepast.
Naast de eerdergenoemde instrumenten, zoals het sociaal plan, heldere communicatie en het instellen van een bewonersgroep, zette Woonplus de onderstaande instrumenten in:
De vernieuwbouw van de drie flats is inmiddels afgerond en een derde van de oorspronkelijke bewoners is er blijven wonen. Dat heeft als voordeel dat er in de Hofjes van Wilton al een sociaal netwerk is. Recent is de huiskamerwoning opgeleverd en het jaar 2025 staat in het teken van de transformatie van de open tussenruimten naar twee met hulp van bewoners ingerichte hofjes. Het nieuwe ontwerp en de nieuwe voorzieningen nodigen bovendien uit tot meer contact tussen bewoners in de flats en uiteindelijk ook met de buurt.
Deze inzet geeft de beoogde gemeenschapsontwikkeling een voorsprong. Bewoners die terugkeren, maar ook die nieuw zijn in het complex, komen terecht in een warm bad. Dit kan een verdienste worden genoemd van de woningcorporatie en andere betrokken partijen, zoals de zorgorganisatie Frankelandgroep en Buurtklimaatje. Zij hebben veel tijd en energie gestoken in een goede communicatie en een gedragen plan, waardoor veel bewoners ondanks de vernieuwing graag blijven en participeren.
In kwetsbare wijken in Nederland stagneert de leefbaarheid en de verschillen tussen wijken worden groter, onder meer door fysieke achteruitgang en gevoelens van onveiligheid. De komende tien tot twintig jaar zal er daarom een stevige herstructurering plaatsvinden in diverse kwetsbare stadswijken. Deze herstructurering vraagt om een integrale wijkaanpak waarbij de wijk als systeem wordt bezien. In het project Herstructurering 2.0 onderzoeken we hoe herstructurering kan bijdragen aan de brede wijkaanpak en de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken. Het project bestaat uit drie lijnen: 1) terugkeren naar je eigen buurt, 2) ruimte maken voor diversiteit en 3) wijkbewust verdichten.
Meer informatie vind je op de projectpagina van Herstructurering 2.0.