Oproep Woonzorgvisie Huisvesting aandachtsgroepen Uitgelicht

Praktijklab voor regionale afstemming huisvesting en ondersteuning aandachtsgroepen

5 februari 2025 | Leestijd: 4 minuten
Werk jij samen met regionale partners aan afspraken over huisvesting en ondersteuning van aandachtsgroepen en senioren? En loop je tegen vragen aan over samenwerking, afstemming of praktische uitvoering? Organiseer dan samen met ons een praktijklab. Hierin krijg je inspiratie uit andere regio’s, werk je met effectieve werkvormen aan je eigen vraagstuk en zet je samen concrete stappen om jouw regionale aanpak te versnellen.

Wat is een praktijklab?

Een praktijklab is een bijeenkomst, excursie of workshop bij jou op locatie. Na een succesvolle eerste ronde praktijklabs in o.a. Friesland, Utrecht, Zuid-Holland, regio Alkmaar en de Leidse regio bieden wij een nieuwe reeks praktijklabs aan in 2025. We maken het praktijklab op maat en stemmen de inhoud samen met jullie af op de specifieke behoeften en actuele situatie. We delen succesvolle aanpakken uit andere regio’s, brengen in kaart wat regionale samenwerking versterkt en passen werkvormen toe op jullie eigen vraagstuk. Zo krijgen jij en je samenwerkingspartners concrete handvatten om vervolgstappen te zetten.

Inhoud en programma praktijklab

Het praktijklab richt zich op de regionale afstemming die nodig is tussen gemeenten en stakeholders in regio’s om aandachtsgroepen en senioren te huisvesten en te ondersteunen. In de conceptwet Versterking regie op de volkshuisvesting wordt gevraagd regionaal af te stemmen over de nieuwbouw voor aandachtsgroepen en over de evenredige verdeling van de urgentiecategorieën in de woonruimteverdeling. Maar die gevraagde regionale afstemming bereik je niet zonder meer: woningen zijn schaars en gemeenten hechten aan lokale autonomie bij de woonruimteverdeling. Bovendien vraagt de vertraging van de woningbouw veel aandacht. Als regionaal samenwerkingsverband kom je dus voor inhoudelijke en procesmatige uitdagingen te staan. Hoe breng je de regionale afstemming over aandachtsgroepen en senioren van de wal en wat helpt om tot resultaat te komen?

Jouw aanpak een stap verder

In een praktijklab proberen wij jouw aanpak een stap verder te brengen. We delen inspirerende voorbeelden van succesvolle aanpakken en laten zien wat werkzame principes zijn. Door de toepassing van diverse werkvormen passen we deze kennis toe op jullie situatie en formuleren we samen concrete stappen. Een praktijklab biedt een neutrale setting waar samenwerkingspartners elkaar, los van een vaste agenda, kunnen ontmoeten, brainstormen of dilemma’s kunnen delen. Hierdoor ontstaan nieuwe connecties, kennis en invalshoeken.

Praktijklab in de provincie Friesland

Mogelijke werkvormen

Afhankelijk van de specifieke behoefte van jouw regio kunnen we tijdens een Praktijklab één of meerdere vragen beantwoorden door middel van verschillende methoden en werkvormen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het delen van kennis en ervaringen door experts.
  • Bezoek van of naar een inspirerend voorbeeld.
  • Serious gaming om het belang van regionaal samenwerken te ervaren.
  • Werkmethodes om het sociaal en fysieke domein meer samen te brengen.
  • Samenwerken aan het vertalen van regionale woonzorganalyse naar een regionale agenda die ook lokaal kan worden opgepakt.
  • Leren van innovatieve woonvormen, zoals zorgdomotica, vitale woongemeenschappen of een vernieuwende gebiedsgerichte aanpak van wonen en zorg.
Vragen in eerdere praktijklabs

In 2023 en 2024 hebben we in het gehele land samen met regio’s praktijklabs georganiseerd. Regio’s waren o.a. op zoek naar verdiepende kennis over wet- en regelgeving, handvatten voor het nader tot elkaar brengen van het fysiek en sociaal domein en voorbeelden en best practices uit de praktijk. Vragen waren bijvoorbeeld:

  • Welke minimale regionale afstemming wordt gevraagd in de nieuwe wet Versterking Regie Volkshuisvesting?
  • Wie zijn de aandachtsgroepen en welke woonbehoeften hebben zij? Wat is het onderscheid met de urgentiecategorieën?
  • Hoe brengen we de kwantitatieve en kwalitatieve vraag en aanbod in beeld?
  • Hoe bepalen wij als samenwerkingsverband wat we regionaal willen gaan afstemmen en wat bij de lokale woonzorgvisie blijft?
  • Hoe zorgen we dat we relevante partijen betrekken, maar tegelijkertijd slagvaardig blijven?
  • Hoe trek je een vastgelopen samenwerking weer vlot?
  • Hoe maken we een goede regionale woonzorganalyse en spreidingsanalyse die input geeft voor het gezamenlijke gesprek?

Voor wie?

Regionale samenwerkingsnetwerken van partijen als gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties. Zo mogelijk samen met zorgkantoor en provincie, die zich richten op regionale afspraken wonen en zorg voor de huisvesting van aandachtsgroepen en senioren. Je kunt je aanmelden vanuit een regionaal samenwerkingsverband.

Wat we bieden

Het praktijklab duurt een dagdeel en samen met jullie maken we een vraaggericht programma in drie online overleggen. In het eerste overleg verkennen we de stand van zaken van de afstemming, jullie vraagstuk, de doelgroep en het gewenste resultaat en de mogelijke data. In het tweede overleg bespreken we de opties voor een programma, de ingebrachte kennis of voorbeelden, de mogelijke werkvormen. In het laatste overleg spreken we ieders rol in het programma en de toepassing van de werkvormen.  Stel dat één dagdeel niet voldoende is, dan is er een mogelijkheid om dit uit te breiden.

Praktijklab in de Leidse Regio

Kosten

Het praktijklab is kosteloos, met de afspraak dat inzichten vanuit het praktijklab door Platform31 en het EHA mogen worden gedeeld. Artikelen publiceren we op de websites van Platform31, het EHA en het Online Kennis en Expertise Centrum.

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar Maxje van der Heijden: maxje.vanderheijden@platform31.nl.

Meld je aan in de periode 1 februari – 1 september 2025. Na aanmelding plannen we de voorgesprekken in. Het praktijklab bij jou op locatie kan plaatsvinden in de periode maart 2025 tot en met december 2025.

Organisatie

Platform31 organiseert het praktijklab op verzoek van landelijke partijen van het programma Een thuis voor iedereen. Samen brengen we kennis en praktijkervaring mee die landelijk is ontwikkeld in het koplopersprogramma. Onze projectleiders brengen expertise in. Daarnaast werken we voor de praktijklabs samen met een vaste, ervaren procesadviseur. Bovendien beschikt Platform31 over een netwerk van deskundigen die we regelmatig vragen een bijdrage te leveren.

Contact

Maxje van der Heijden 06 57 94 38 84

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan