Kennislab: Samenwerken aan het verduurzamen van kwetsbare wijken

10 maart

10:00-16:00 Dazo, Arnhem

Inschrijven/Aanmelden

Praktische handvatten voor gemeenten, bewonersorganisaties, woningcorporaties en andere partners in de wijk: dit kennislab biedt inspiratie en kennis over samen werken aan duurzame, leefbare wijken. 

Van gemeenten wordt veel verwacht. Van een regierol bij de energietransitie tot de eindeverantwoordelijkheid voor veel sociale taken die voorheen op het bordje van het Rijk lagen. Ondertussen nemen de financiële en praktische mogelijkheden af. Wat betekent dit voor gemeenten en de samenwerking met andere partijen die actief zijn in wijken? En meer specifiek: wat betekent dit voor de samenwerking met bewoners die ook initiatieven ontwikkelen op deze terreinen? Deels ook omdat ze het vertrouwen in de overheid en andere instanties zijn kwijtgeraakt. Deze vraag staat centraal tijdens deze bijeenkomst die plaatsvindt in het Spijkerkwartier in Arnhem. Daar liep namelijk een bewonersinitiatief op energiegebied uit 2013 in de loop der jaren uit op een grootschalige sociale wijktransformatie waar andere gemeenten en bewonersinitiatieven veel van kunnen leren.

Canadees voorbeeld

Iets vergelijkbaars gebeurt ook geregeld bij wijkinitiatieven van het Canadese SNAP  waar met behulp van een strategische aanpak, met het klimaatprobleem als hefboom, als sinds 2009 tot sociale wijktransformaties wordt gekomen. SNAP vormde ruim acht jaar geleden een belangrijke inspiratiebron voor het meerjarenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken, waar dit kennislab deel van uitmaakt. Maar ook ervaringen opgedaan vanuit andere sectoren in bestaande wijken, zoals zorgzame gemeenschappen vanuit de zorg en buurteconomieën vanuit de economie, bieden een antwoord op de vraag hoe gemeenten in de huidige context in samenwerking met andere partijen invulling kunnen geven aan hun complexe rol binnen kwetsbare wijken.

Analyse bespreken en op bezoek in het Spijkerkwartier

Een analyse van al deze uiteenlopende ervaringen is de basis voor een nieuwe publicatie van het meerjarenprogramma. Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit en Jesse Rinsma van Platform31 gaan dieper in op de resultaten van die analyse in de hoop dat input van de aanwezigen een extra dimensie geeft aan de publicatie.  Natuurlijk komen ook de ervaringen die zijn opgedaan in het Spijkerkwartier aan bod. Tijdens deze bijeenkomst horen we meer over de Arnhemse ervaringen van Patrick Hoogenbosch van Dazo en bekijken we de wijk.

Voor wie?

Het Kennislab is voor gemeenteambtenaren, mensen van woningcorporaties en andere organisaties – waaronder zeer nadrukkelijk ook bewonersorganisaties – die zich bezighouden met het verduurzamen en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk of zich hierin verder willen verdiepen.

Je doet kennis en inspiratie op over hoe gemeenten samen met bewoners-  en andere organisaties tot duurzame, fijne buurten en wijken kunt komen. Je krijgt praktische handvatten voor je eigen (werk)situatie.

Tijdens de bijeenkomst wordt een lunch aangeboden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aansluitend is een borrel.

Programma

  • Introductie meerjarenprogramma Verduurzaming van kwetsbare wijken
  • Kennis en voorbeelden over het samenspel tussen bewonersinitiatieven en initiatieven van gemeenten en andere organisaties bij het maken van duurzame, leefbare wijken
  • Toelichting over, en rondleiding langs initiatieven van de BlauweWij(k)Economie van het Spijkerkwartier
  • Inbreng van de eigen ervaringen bij en discussie over de resultaten van een analyse van uiteenlopende op bewonersinitiatieven gebaseerde wijkgerichte strategieën.

Contact

Jacomijn Baart 06 57 94 21 04 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan