MER slim inzetten bij omgevingsbeleid
12 maart
De nieuwe Omgevingswet zet in op meer samenhang en efficiency bij het ontwikkelen van omgevingsbeleid. Een MER kan daarvoor waardevolle informatie aanreiken. Nog te vaak komen gemeenten er bij het maken van nieuwe omgevingsvisie of een nieuw omgevingsprogramma pas last-minute achter dat ze ook een MER moeten opstellen. Dat moet anders. Het loont om tijdig en gericht te starten met het opstellen van een MER en dat instrument te ‘tunen’ in de geest van de Omgevingswet. Met het oog daarop is een Basis voor het MER ontwikkeld, kortweg ‘MER-basis’, die voortbouwt op eerdere informatie en besluiten.
Bij het ontwikkelen van omgevingsbeleid is soms een milieueffectrapportage (MER) nodig. Het opstarten van een mer gebeurt nu vaak laat en wordt niet zelden gezien als een moetje. Terwijl het instrument kansen biedt om beleidskeuzes beter te onderbouwen en faciliteren. Samen met Antea Group, ministerie van IenW, commissie voor de MER, Aan de slag met de Omgevingswet en tien gemeenten onderzocht Platform31 in een leerkring hoe je MER slimmer en efficiënter kunt inzetten bij omgevingsbeleid. In dit webinar delen we de lessen en laten we zien hoe je met behulp van de MER-basis stapsgewijs tot een slimme en integrale aanpak kunt komen.
Een basis voor MER (MER-basis)
Zo’n MER-basis bestaat uit een drie modules:
- Module Strategie. Deze biedt handvatten voor het maken van een MER, zodat je niet elke keer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.
- Module Afwegingskader. Deze biedt houvast bij het na denken over de doelen en de wijze van effectbeoordeling; zo kan een MER sneller tot stand komen.
- Module Omgevingsinformatie. Deze bundelt alle relevante informatie rondom een MER.
Deze MER-basis geeft gemeenten handvatten waarmee zij slim(mer) met het MER kunnen omgaan. De flexibele en modulaire opzet is breed toepasbaar, ongeacht de (eigen) wijze waarop gemeenten werken of het MER inzetten. Dit biedt gemeenten de mogelijkheid om stapsgewijs naar een andere werkwijze te groeien
Programma
In dit webinar delen we de lessen uit de leerkring waarin we aan deze MER-basis hebben gewerkt en die we ook als handreiking publiceren. We gaan daarnaast onder meer in op de motieven om deze MER-basis te ontwikkelen en de ideeën en principes erachter.
Voor wie?
Dit webinar is bedoeld voor:
- professionals van gemeenten die werken aan milieueffectrapportage
- gemeentelijke professionals verantwoordelijk voor omgevingsbeleid en daarbij soms of regelmatig te maken hebben met milieueffectrapportage
- gemeentelijke strategen die omgevingsbeleid ontwikkelen
- andere partijen die met omgevingsbeleid of milieueffectrapportage werken, zoals adviesbureaus, provincies, waterschappen of omgevingsdiensten.
Wat levert deelname jou op?
In dit webinar krijg je zicht op de manier waarop je kunt bouwen aan een basis om efficiënter en effectiever met milieueffectrapportages bij nieuw beleid te gaan. Het doel is dat een MER daardoor niet meer als een moetje voelt, maar dat het slim ingezet kan worden bij het maken van nieuw beleid.
Leerkring Basis voor MER
Professionals van de volgende gemeenten werkten mee aan de leerkring waarin we de Basis voor MER legden: Altena, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Edam-Volendam, Lansingerland, Uithoorn, Utrecht, Roosendaal en Rotterdam. Samen met Commissie MER, ministerie van IenW en het programma Aan de slag met de Omgevingswet deel, Antea Group en Platform31 hebben zij inzichten opgedaan die voor verschillende gemeenten relevant zijn en die makkelijk toepasbaar zijn voor andere gemeenten. In het voorjaar van 2025 delen we deze inzichten via onder meer dit webinar en een publicatie over de MER-basis.