Voorzichtig uit de startblokken: nulmeting uitvoeringsplannen warmtetransitie
Acht gemeenten geven een exclusief inkijkje in hun proces richting (wijk)uitvoeringsplannen voor de warmtetransitie.
Platform31 voert een meerjarig onderzoek uit waarin de vraag centraal staat hoe gemeentelijke uitvoeringsplannen (UP) tot stand komen en wat het effect daarvan is op de voortgang van de warmtetransitie in een buurt, wijk of dorp. Belangrijke onderliggende vragen zijn; hoe betrek je andere stakeholders en hoe richt je de samenwerking met hen in. Ook kijken we naar andere elementen die van invloed kunnen zijn op het verloop van het proces, zoals nationale wet- en regelgeving, de kwaliteit van de woningvoorraad, de sociaaleconomische staat en grootte van het gebied.
Om deze (en andere) vragen te beantwoorden, volgen we gedurende een periode van 2,5 jaar een achttal gemeenten die zijn gestart met het proces richting het opstellen van uitvoeringsplannen. Per gemeente staat één wijk of dorp centraal waar aan een uitvoeringsplan wordt gewerkt. Via intensieve gesprekken door de tijd heen ontstaat een compleet beeld van de achtergronden, context, aanpak, activiteiten en het speelveld waarin de gemeenten zich in de desbetreffende wijken of buurten bevinden. Naast de gesprekken met de gemeenten voeren we ook jaarlijks een gesprek met de belangrijkste samenwerkingspartner, vaak een woningcorporatie of een bewonersinitiatief.
De gemeenten en hun wijken, buurten of dorpen die we gedurende het onderzoek volgen zijn:
De opbrengsten van dit meerjarige onderzoek zijn relevant voor ambtenaren en professionals die betrokken zijn bij de totstandkoming van uitvoeringsplannen in de warmtetransitie.