Elke regio knelt (anders)

16 december

13:30-15:00

Elke regio telt, maar knelt anders. De leefbaarheid op het platteland ziet op sommige plekken een neerwaartse spiraal. Er is meer aandacht nodig voor de regio vanuit het Rijk. Daarbij is het van belang om niet alle regio’s hetzelfde te behandelen, maar goed te kijken wat daar nodig is, en wat er versterkt kan worden. Ook op lokaal niveau werken gemeenten en gemeenschappen in de regio aan hun toekomst. In dit webinar geven drie experts hun perspectief op wat nodig is om dit te vertalen naar beleid en actie. In een paneldiscussie reflecteren zij op elkaar en is er ruimte voor vragen.

Aanleiding

In maart 2023 kwamen de adviesraden RLI, RVS en ROB met het rapport Elke Regio Telt! Sindsdien beloofden de kabinetten Rutte IV en Schoof I de aanbevelingen uit te werken en vervolgonderzoek in te stellen. Platform31 is benieuwd wat daarvan de opbrengsten zijn, maar vooral wat de regio’s en gemeenschappen daarbinnen nodig hebben om aan de leefbaarheid te werken.

Om de keuzes die nodig zijn voor de leefbaarheid van regio’s af te wegen is het werken vanuit de brede welvaart-gedachte nuttig. Het monitoren van brede welvaart in alle regio’s levert nuttige inzichten op. Maar het blijft cruciaal om hierover in gesprek te gaan, op alle niveaus en verschillende actoren, om uiteindelijk de afweging te kunnen maken.

Een belangrijke vraag is hoe de vele onderzoeken en aandacht omgezet kan worden naar actie. Wat kunnen regio’s en lokale gemeenschappen met nieuwe rijksaandacht? Hoe is dit te vertalen naar een integrale aanpak voor dorp of streek, en wat vraagt dit concreet van provincies en het Rijk?

Wat levert deelname jou op?

Inzicht in trends en verschillende perspectieven op investeren in de regio. Je krijgt zicht op brede welvaartsindicatoren waarop afwegingen kunnen berusten. Er is gelegenheid om jouw vragen te stellen aan een panel van regio-experts.

Voor wie?

We richten ons op wijkprofessionals, wijkambtenaren en gemeentelijk medewerkers die zich bezighouden met de energietransitie, bewonersparticipatie en/of een integrale wijkaanpak in middelgrote gemeenten. Daarnaast is het webinar ook zeker interessant voor wethouders en gemeenteraadsleden die dit onderwerp in hun portefeuille hebben.

Programma

Tijdens het webinar komt het volgende aan bod:

  • Henri de Groot, hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de Vrije Universiteit, gaat in op het belang van investeren in de regio, en waarschuwt om het niet in elke regio hetzelfde aan te pakken.
  • Aleid Brouwer, bijzonder hoogleraar brede welvaart en kansen(on)gelijkheid bij de vakgroep economische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior onderzoeker bij CMO Stamm laat zien hoe in de regio Noord-Nederland werk wordt gemaakt van het brede welvaartbegrip. Ze laat zien hoe de kennis die zij hierin opdoen wordt gebruikt om hier lokaal op in te zetten.
  • Tialda Haartsen, hoogleraar rurale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen legt de verbinding met gemeenschappen. Hoe plattelandsgemeenschappen veranderen en tegelijk de sleutel tot verandering kunnen zijn, mits zij daartoe in gelegenheid worden gesteld.
  • Maarten Koreman, als coördinator beleid voor de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen ziet Maarten als geen ander waar dorpen en actieve bewoners tegenaanlopen in verschillende delen van het land, waarin zij verschillen, wat ze delen en hoe zij het best ondersteund kunnen worden.
  • Tot slot volgt een paneldiscussie en is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Aanmelden

Meld je aan via de knop boven- of onderaan deze pagina. In de bevestigingsmail vind je de link naar het webinar.

 

Contact

Kay Hollanders 06 57 94 36 45

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan