Onderzoek woonbehoeften aandachtsgroepen basis voor regionale afspraken in Groningen
Groningse gemeenten, provincie en corporaties zetten zich samen in voor het realiseren van voldoende woningen voor aandachtsgroepen.
Veel regio’s zijn voortvarend aan de slag met de huisvesting van aandachtsgroepen. Sommige kiezen daarbij voor een smalle scope van de te maken afspraken, en richten ze zich echt op de verdeelafspraken. In andere regio’s spreken partijen van een transformatie en gaat wonen en zorg hand in hand met een meer gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld gericht op leefbare, gezonde en inclusieve wijken. In het programma ‘Een thuis voor iedereen’ ondersteunden wij zes koploperregio’s met kennis en vaardigheden, leerden van hun ervaringen en hielpen hen bij het maken van regionale afspraken.
In deze publicatie delen we hun belangrijkste lessen, gebundeld in drie thema’s: 1) procesorganisatie en fasering, 2) onderzoek en analyse en 3) regionale afspraken. Deze lessen bieden waardevolle inzichten voor professionals die betrokken zijn bij het maken van regionale afspraken over de huisvesting van aandachtsgroepen. Dit kunnen procesbegeleiders zijn, of initiatiefnemers, maar ook de deelnemers aan een samenwerkingsverband. De inhoud van de publicatie is gebaseerd op kennis die er is over het bouwen aan regionale samenwerking, het opstellen van effectieve woonzorganalyses en het ontwikkelen van woonzorgvisies. Dankzij de lerende praktijk in de koploperregio’s is deze kennis verrijkt en verdiept.
"*" geeft vereiste velden aan
Een grote groep mensen in onze samenleving heeft weinig uitzicht op het vinden van passende huisvesting. Onder meer psychisch kwetsbare mensen, mensen met een fysieke beperking en (dreigend) dak- en thuislozen. Maar ook bankslapers, pechvaders en ex-gedetineerden. De woon- en ondersteuningsbehoeften van deze kwetsbare groepen vergen goede samenwerking tussen wonen en zorg. In het programma ‘Een thuis voor iedereen’ ondersteunden wij koplopergebieden met kennis en kunde. De geleerde lessen komen terug in diverse publicaties, leerkringen en praktijklabs om andere regio’s vooruit te helpen.