Beeldvorming en taal bij armoede en schulden

3 december

13:00-14:00

Inschrijven/Aanmelden

Hoe we als gemeente communiceren kan het verschil maken voor onze inwoners. Toch kan het taalgebruik en de beelden die we kiezen soms stigmatiserend overkomen, wat kan leiden tot onbegrip en zelfs uitsluiting. In dit webinar laten we aan de hand van onderzoek van de Fontys Hogeschool (in samenwerking met Samen Kansrijk en Gezond, een programma van FNO) en concrete voorbeelden zien hoe je inwoners met financiële zorgen beter en eerder kunt bereiken. 

Aanleiding

Gemeenten kunnen met beter taal- en beeldgebruik in beleid en in de praktijk het verschil maken bij inwoners met financiële zorgen. Beeld- en taalgebruik in gemeentelijk beleid en gemeentelijke communicatie kan (onbedoeld) stigmatiserend zijn. Stigma geeft niet alleen onbegrip en weerstand bij de ontvanger maar kan ook leiden tot discriminatie en uitsluiting. Een goed voorbeeld van onhandig taalgebruik is het woord ‘energietoeslag’, dat bij veel inwoners de negatieve associatie met de toeslagenaffaire opriep. Door hier in de gemeentelijke communicatie en in het beleid rekening mee te houden, kunnen gemeenten inwoners met financiële zorgen beter en eerder bereiken met minimaregelingen, schulddienstverlening en andere ondersteunende maatregelen. Er is dus veel te winnen in de communicatie met kwetsbare doelgroepen die moeilijk bereikbaar, maar juist gebaat zijn bij ondersteuning.

Mensbeelden, beeldvorming en taal
  • Platform31 ontwikkelde een handige praatplaat met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, valkuilen en mogelijkheden om taal- en beeldgebruik aan te passen en met nuttige links naar inspirerende voorbeelden en rapporten.
  • In deze Podcast31 gingen drie experts met elkaar in gesprek over mensbeelden, veronderstellingen over wat mensen willen, kunnen, hoe ze zich gedragen en hoe deze mensbeelden doorwerken in beleid rondom armoede en schulden.

Wat gaan we doen?

In dit webinar zoomen we in op beeld- en taalgebruik. In samenwerking met het Gezinspanel van het FNO programma Samen Kansrijk en Gezond, dat bestaat uit mensen die weten hoe het is om in armoede te leven, onderzocht Fontys Hogeschool de bestaande beelden en het taalgebruik rond bestaans(on)zekerheid. Na een reactie vanuit de praktijk gaan we met de deelnemers in gesprek over moeilijkheden én mogelijkheden om binnen je gemeente het taal- en beeldgebruik te verbeteren.

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor beleidsmedewerkers en uitvoerders binnen het sociaal domein die zich bezighouden met armoede, bestaanszekerheid, minimaregelingen en schulddienstverlening.

Wat levert deelname jou op?

Dit webinar geeft je inzicht in de effecten van stigmatiserend taal- en beeldgebruik en geeft je handvatten om binnen je eigen gemeente het beeld- en taalgebruik te verbeteren.

Programma

Tijdens het webinar komt het volgende aan bod:

  • Bestaansonzekerheid in taal en beeld door Daniëlle Arets van Fontys Hogeschool en Christine Swart van FNO. Voorbeelden van hoe de plank wordt misgeslagen en hoe het ook kan.
  • Reactie vanuit de praktijk (naam en organisatie volgt): wat is er problematisch aan de huidige taal en beeldvorming? Hoe kan/moet het anders?
  • In gesprek met deelnemers: hoe kijk je tegen deze problematiek aan? Waar loop je tegenaan? Wat gaat goed?

Contact

Margot Leegwater 06 82 00 39 63 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan