Dementievriendelijk wonen: woongebouw en omgeving | Inzichten uit onderzoek en toolkit voor de praktijk

22 november

10:00-11:00

Inschrijven/Aanmelden

De hoeveelheid mensen met dementie groeit sterk en dat vraagt aandacht in hoe we onze huizen en wijken bouwen. Wat ervaren mensen met dementie en hoe bouw je hiervoor? Omdat de omgeving van invloed is op mensen met dementie, kunnen we in de (ver)bouw keuzes maken die daar rekening mee houden. In dit webinar hoor je wat er nodig is om woonvormen voor senioren – van nultreden, geclusterde woonvormen en zorggeschikte woningen – daadwerkelijk dementievriendelijk te maken. 

Aanleiding

Dementie is een ouderdomsziekte die veel mensen gaat raken: 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie en 1 op de 7 mannen. Van de huidige 300.000 mensen met dmenti (In 2040 zijn er ruim 520.000), wonen er 220.000 thuis en 80.000 in een verpleeghuis. Alzheimer Nederland, Woonzorg Nederland, KAW en de Technische Universiteit van Eindhoven (DEEL academy) ontwikkelde een toolkit hiervoor. Deze helpt om bij nieuwbouw en bestaande bouw dementievrienlijke keuzen te maken bij de verschillende fasen van het bouw-, onderhouds- en transformatieproces. Dementievriendelijk wonen gaat om meer dan alleen de stenen. Er is een integrale aanpak nodig waar ook de sociale omgeving en de zorg een rol in speelt en samenwerkt.

Wat levert deelname jou op?

  • Inzicht in kenmerken van dementie
  • Vertaling van deze kenmerken naar betekenis voor woningen en woonomgevingen
  • Overzicht van uitgangspunten voor het comfortabel wonen met dementie
  • Concrete handvatten een dementievriendelijke woning en woonomgeving

Voor wie?

(Beleids)adviseurs en strategen van gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en zorg- en welzijnsorganisaties.

Programma

  • Anne van Grinsven en Willemijn Souren werkzaam bij Woonzorg Nederland delen hun aanpak en inzichten hoe zij inspelen in hun woongebouwen op senioren met een zorgvraag en specifiek dementie.
  • Leonie van Buuren, onderzoeker aan de TU Eindhoven en DEEL academy vertelt over kennis die zij hebben ontwikkeld in livinglabs en de ontwerpprincipes die zij hebben herleid uit ontwerpen van gebouwen voor mensen met dementie.
  • De sprekers gaat vervolgens ook in op de toolkit ‘Dementievriendelijk woongebouw’ en de praktische adviezen daarin, die zij samen met Stichting Alzheimer Nederland en KAW hebben uitgebracht. Elk vanuit de eigen invalshoek.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan