Webinar Omgevingswet

Bouwregels in het omgevingsplan

2 december

13.30-16.00 uur online € 375 voor digitale bijeenkomst, excl. 21% btw. Dit is inclusief ontvangst van het concept en definitieve supplement (t.w.v. € 219, excl. 21% btw). Abonnementhouders kunnen gratis met een onbeperkt aantal deelnemers.

Elke gemeente heeft vanaf 1 januari 2024 een tijdelijk omgevingsplan. Dit omgevingsplan bestaat  uit verschillende documenten waaronder bestemmingsplannen en de bruidsschat. De regels voor bouwactiviteiten kennen een verschillende oorsprong. Deze studiemiddag van Op dezelfde leest gaat daarom in op de vraag welke bouwregels in het tijdelijk omgevingsplan staan, en waar die vanuit het oude recht vandaan komen. Ook behandelen we tijdens de studiemiddag waar elders in wetgeving bouwregels te vinden zijn, en hoe die zich tot het omgevingsplan verhouden. Uiteraard komt ook aan bod hoe gemeenten bouwregels in het nieuwe omgevingsplan kunnen opnemen.

Oorsprong regels bouwactiviteiten

De regels in het omgevingsplan hebben een verschillende achtergrond en oorsprong, bijvoorbeeld vanuit bijvoorbeeld stedenbouw, landschap, welstand, brandveiligheid of gezondheid. Deze vergaarbak aan regels vraagt om ordening, alleen al om het overzicht te houden op wat er op een locatie geldt. Dat geldt ook voor regels over bouwactiviteiten. Deze regels horen in ieder geval in het omgevingsplan thuis. Om grip te kunnen krijgen op het regelen van bouwactiviteiten in het nieuwe omgevingsplan, is inzicht nodig in alle regels over bouwactiviteiten in het tijdelijk omgevingsplan. Ook is het nodig om inzicht te hebben in relevante wetgeving, waaronder met name het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Regels over bouwactiviteiten hebben als gemene deler dat ze aangeven waar en hoe er gebouwd mag worden en of en hoe deze bouwwerken in stand mogen of moeten worden gehouden. De Omgevingswet  geeft gemeenten de mogelijkheid om de regels over bouwactiviteiten meer op elkaar af te stemmen en anders te regelen dan voorheen.

Andere mogelijkheden

Zo zijn er andere mogelijkheden ten aanzien van het stellen van algemene regels, is het mogelijk om meer vergunningvrij te regelen en is er meer mogelijk om met meldingen te regelen. Ook kan het omgevingsplan open normen bevatten, waardoor de beoordeling van initiatieven op een andere manier vorm kan krijgen.

De Omgevingswet en het Bbl geven bovendien andere kaders voor de invulling van het omgevingsplan dan de regels die  in het verleden onder de Wro en de Wabo werden gegeven. Daarbij  heeft de Omgevingswet de zogenoemde ‘knip’ geïntroduceerd, waarmee de toetsing aan bouwregels  voor de ruimtelijke beoordeling en de technische beoordeling zijn opgesplitst

Andere manier van regels stellen

Al deze veranderingen geven een andere manier van het stellen van regels over het bouwen. Tijdens de digitale studiebijeenkomst behandelen we de relevante wettelijke onderdelen uit de Omgevingswet en het Bbl. We gaan in op het tijdelijk omgevingsplan en op de knip. We geven aan wat de mogelijkheden zijn voor het verlenen van omgevingsvergunningen voor het bouwen. Daarbij kijken we naar de keuze tussen algemene regels of de vergunningplicht, de aanvraagvereisten, de beoordelingscriteria en open normen.

We staan bovendien stil bij verhouding tot ander beleid, wetgeving en verordeningen, zoals welstand en geluidwetgeving. Ook lichten we het vergunningsvrij bouwen toe. We benoemen tot slot ook aan de hand van een voorbeeld mogelijkheden voor het regelen van het bouwen in het omgevingsplan. Daarbij besteden we ook aandacht aan verschillende begripsbepalingen die relevant zijn: woning, bijbehorend bouwwerk, achtererf, bijgebouw.

Voor wie?

De studiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen die werkt aan omgevingsplannen, met een nadruk op de juristen en juridisch-planologen. Medewerkers van gemeenten en adviesbureaus zijn de primaire doelgroep.

Wat levert deelname jou op?

De focus van deze studiebijeenkomst met bijbehorend supplement ligt op de praktische toepassing in het omgevingsplan. Naast het juridische kader voor het stellen van bouwregels, geven we praktische houvast bij het wijzigen van het omgevingsplan en het opstellen van bouwregels. Zo bent u goed op de hoogte wat voor mogelijkheden er zijn en hoe u dit kunt vertalen naar de situatie die voor u van toepassing is. We schrijven in aanloop naar de studiebijeenkomst een supplement over hetzelfde onderwerp. U krijgt dit bij aanmelding ongeveer een week van te voren toegestuurd.

 

Op Dezelfde Leest

Deze studiemiddag is onderdeel van de leergang Op dezelfde leest. De leergang behandelt de juridische vertaling van nieuwe ontwikkelingen naar en in het bestemmingsplan en het omgevingsplan. Gespecialiseerde juristen van BRO, BügelHajema Adviseurs, Pouderoyen Tonnaer en Rho adviseurs schrijven mee aan deze supplementen.

Per jaar verschijnen twee naslagwerken (supplementen) die elk tijdens een studiemiddag centraal staan. Losse afname van de studiemiddagen en supplementen is ook mogelijk. Lidmaatschap van de leergang betekent dat u goed op de hoogte blijft van actuele onderwerpen die in de praktijk bij het opstellen van bestemmingsplannen of het omgevingsplan relevant zijn. Een abonnement kost 645 euro per jaar. Interesse? Neem contact op met Maarten Hoorn.

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan