Werken aan doorbraken in gezondheid en welzijn van corporatiehuurders

9 oktober 2024 | Leestijd: 2 minuten
Woningcorporaties moeten in veel wijken meer morele ambitie tonen dan ‘werken aan fijn wonen’. De bestaanszekerheid van huurders van corporatiewoningen staat onder grote druk. Deze bewoners zijn ongezonder en hun welzijn is aanzienlijk slechter dan van andere inwoners van Nederland. Het essay Stenen én mensen pleit voor een andere rol van woningcorporaties in het verbeteren van gezondheid en welzijn. Dat vraagt wel om een fundamenteel andere aanpak in samenwerking met lokale partners. En om heuse doorbraken.

Auteur(s)

In deze publicatie presenteren we verschillende perspectieven en mogelijke aanknopingspunten, waaronder:

  • Een nieuwe visie op de rol van woningcorporaties, waarbij de focus verschuift van stenen naar het investeren in mensen, hun gezondheid en welzijn.
  • Onorthodoxe interventies op het gebied van bestaanszekerheid en leefomstandigheden, zoals het realiseren van gemengde bewonerssamenstellingen en een schuldenvrije flat.
  • Leren van succesvolle voorbeelden, zoals Proeftuin Ruwaard, waarin mens- en gebiedsgericht en integraal gewerkt wordt aan welzijn en gezondheid.

Deze inzichten laten zien dat het verbeteren van welzijn en gezondheid onder corporatiehuurders alleen mogelijk is door een nauwe samenwerking tussen corporaties, gemeenten, zorgverleners en de huurders zelf. Daarvoor is een domeinoverstijgende aanpak nodig die inzet op gemeenschapsopbouw, bestaanszekerheid en preventieve maatregelen.

Voor wie is de publicatie interessant?

  • Woningcorporaties die willen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en welzijn van hun huurders.
  • Gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties die betrokken zijn bij de leefbaarheid in corporatiewijken.

Stenen én mensen

Deze publicatie is ontstaan vanuit het initiatief ‘Stenen én mensen’. Het essay is gebaseerd op inzichten uit talrijke (inspiratie)sessies met betrokkenen en deskundigen. Door een breed netwerk van maatschappelijke en publieke partners zijn waardevolle bijdragen geleverd aan de totstandkoming van deze vernieuwende benadering.

Stenen-en-mensen-een-grote-stap-naar-voren

Stenen én mensen, een grote stap naar voren

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan