De Praktijktour Verduurzaming

14 november 2024, 19 november 2024, 10 februari 2025 & 13 maart 2025

Online en fysiek (locatie n.t.b.)

Inschrijven/Aanmelden

In samenwerking met

Aedes ,

Op veel plaatsen in het land werken woningcorporaties aan de energietransitie en het verduurzamen van hun woningportefeuille. Daarbij wordt in de praktijk veel kennis ontwikkeld en ervaring opgedaan. Om deze ontwikkelingen en praktijkkennis onder de aandacht te brengen organiseren Aedes en Platform31 met partners Techniek Nederland en Bouwend Nederland de Praktijktour Verduurzaming voor professionals uit de corporatiesector en bouwsector. 

De Praktijktour Verduurzaming focust op twee verschillende aspecten:

  1. Het opschalen van duurzame installaties, i.c. warmtepomp-concepten.
  2. Het verduurzamen in zogenaamde renovatie- en verduurzamingstreintjes.

Wat gaan we doen?

In twee online sessies dit najaar delen woningcorporaties en bouwpartners hun ervaring met respectievelijk het toepassen van verschillende warmtepomp-concepten en het renoveren  naar duurzame woningen met behulp van een treintjes-aanpak.

In twee fysieke sessies in het eerste kwartaal van 2025 worden verschillende aanpakken naast elkaar gelegd en geleerde lessen gedeeld. Ook krijgen deelnemers handvatten en oplossingen aangereikt voor vraagstukken die zich in de praktijk bij het opschalen van warmtepomp-concepten voordoen.

Voor wie?

Wij nodigen vooral portefeuillemanagers, managers vastgoed, projectmanagers/-leiders, vastgoedstrategen en adviseurs verduurzaming bij woningcorporaties uit om deel te nemen. Daarnaast worden ook leden van Bouwend Nederland en Techniek Nederland uitgenodigd.

Deelname is kosteloos maar niet vrijblijvend, bij no show zonder afmelding brengen wij 50 euro (excl. btw) in rekening.

Wat levert deelname jou op?

  • Inzicht in het kennisthema en de toepassing in de praktijk.
  • Kennis en inzichten die je kunt toepassen in de eigen verduurzamingsstrategie.
  • Praktische handvatten om zelf meteen mee aan de slag te gaan.

Programma

Deelnemers kunnen zich voor meerdere bijeenkomsten aanmelden.

Let op: De bijeenkomsten op 14 november 2024 en 10 februari 2025 en de bijeenkomsten op 19 november en 13 maart 2025 zijn inhoudelijk aan elkaar verbonden. We adviseren deelnemers om zichzelf voor beide bijeenkomsten van hetzelfde thema aan te melden.

Datum en tijd Bijeenkomst  Beschrijving
14 november 2024

Online | 13:00 – 15:00

Verduurzamen & renoveren in treintjes Het renoveren en verduurzamen in treintjes is een aanpak waarbij gebruik wordt gemaakt van herhaalbare processen of producten. Tijdens deze sessie bieden we inzicht in de praktijk. Wat houdt renoveren/verduurzamen in een ‘treintjes-aanpak’ in en wat betekent dat voor je organisatie? Wat zijn er de voor- en nadelen van? Hoe organiseer je zo’n aanpak succesvol, welke uitdagingen kun je verwachten en wat zijn praktische tips voor een succesvolle aanpak?

Die vragen beantwoorden we aan de hand van twee praktijkvoorbeelden:

  • Van een Renovatie Bouwstroom in Haaglanden.
  • En een op RGS gebaseerde aanpak van Elkien.

19 november 2024

Online |  13:00 – 15:00

Opschalen van warmtepomp concepten Wat komt er in de praktijk kijken bij het opschalen van warmtepomp-concepten? Wat is haalbaar in termen van kosten en betrouwbaarheid? Hoe ontwikkel je een succesvolle aanpak samen met je ketenpartners? Welke afspraken maak je hierover met installateur(s) en/of leverancier(s)? Hoe ga je om met onderhoud van het warmtepompsysteem? Welke rol speelt monitoring? Wat is bepalend voor een succesvolle aanpak en welke knelpunten doen zich voor?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden delen we ervaringen uit de praktijk en reiken we tips aan:

  • Een projectmatig opschalen o.b.v. Trias energetica door Wooncompagnie.
  • En het planmatig uitrollen van WP-systemen door Wold en Waard.
10 februari 2025

Fysiek | 12:30 – 16:30

Treintjes-aanpak: praktijkverkenning en dialoog Welke methoden kun je inzetten (bijvoorbeeld een RGS-aanpak, een componenten-aanpak of in een bouwstroom) en welke soort treintjes zijn er aan de hand van succes en productvariabelen? Met een gemengde groep van opdrachtgevers (corporaties) en opdrachtnemers (installateurs en bouwers) verkennen we kansen en uitdagingen en bepalen we wat nodig is om een overgang naar een treintjes-aanpak te versnellen.
13 maart 2025

Fysiek |  12:30 – 16:30

Opschalen warmtepompen: van knelpunt naar oplossing Bij het opschalen van warmtepomp-concepten doen zich verschillende onzekerheden en belemmeringen voor. In een gemengde groep van opdrachtgevers (corporaties) en opdrachtnemers (installateurs en bouwers) worden geleerde lessen en oplossingen van gesignaleerde knelpunten gedeeld. Wat is nodig om partijen tot versnelling en opschaling van warmtepompsystemen te bewegen?

 

Contact

Fons Lustenhouwer 06 53 38 90 17 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan