Bijeenkomst Wonen senioren Exclusief voor partners

Proeverij over de woningbouwopgave voor senioren

15 oktober

17:00-20:30 Den Haag

Platform31 organiseert een proeverij over de woningbouwopgave voor senioren. Speciaal voor de netwerkpartijen die aan Platform31 verbonden zijn. Wij gaan graag met je in gesprek.

Programma

Tijdens deze proeverij gaat een select gezelschap open met elkaar in gesprek over de bouwopgave voor senioren:

  • Wat vraagt dit van marktpartijen, overheid en senioren?
  • Welke kansen zijn er?
  • Welke uitdagingen moeten we met elkaar aangaan?

Maarten Hoorn, opgavemanager Wonen en ruimte bij Platform31, leidt de bijeenkomst. Hans Adriani, Aanjager wonen, welzijn en zorg voor senioren, en Gert Jan Hagen, directeur van Springco, voeden de discussie met een prikkelend betoog. Het gesprek bouwen we op aan de hand van stellingen en vragen, die u ook zelf kunt inbrengen.

Achtergrond

Nederland vergrijst. De woningmarkt sluit daar onvoldoende op aan. Als we zouden bouwen voor de mensen die er in 2050 zijn, dan zouden we ons meer richten op een- en tweepersoonshuishoudens, waarvan een deel (sterk) verminderd zelfredzaam is. Zogezegd: deze ouderen wonen in de woningen van ‘toen’. Desondanks worden er nog veel eengezinswoningen bij gebouwd. Is dat de vraag uit de markt? Is dat het ‘bouwen wat we al deden’? Zijn het de kosten die een grote rol spelen?

Bouwen voor zorgzame gemeenschappen

Met de toenemende vergrijzing neemt ook de vraag naar personeel binnen zorg en welzijn toe. Als we doorgaan zoals we doen, zou 1 op de 3 werkenden in de zorg moeten werken (t.o.v. 1 op de 7 nu). Dat is niet haalbaar. We moeten dus zo bouwen dat de woningen en woonvormen het zelfstandig leven van kwetsbare ouderen zo lang mogelijk ondersteunen en zorg efficiënt geleverd kan worden. De bestuurlijke partners met elkaar afgesproken dat er 290.000 woningen voor ouderen nodig zijn, waarvan 80.000 geclusterd en 40.000 verpleegzorgplekken thuis. In het Regeerprogramma is deze bouwopgave bekrachtigd.

De koplopers onder de marktpartijen buigen al hun hoofd over het ‘bouwen ten bate van zorgzame gemeenschappen’. Hoe bouw je een complex waar mensen elkaar tegen komen en even een babbeltje kunnen maken? Waar een ontmoetingsruimte is die uitnodigt om naar toe te gaan? En waar je veilig en prettig kunt bewegen? Hoe zorg je dat zorg in het gebouw mogelijk is zonder dat de bewoner het gevoel heeft in een verpleeghuis te wonen? Daarover gaan we graag met u in gesprek!

Wat is een proeverij?

Een proeverij is een informele én inspirerende denk- en werksessie waarin we met een aantal partijen uit ons brede partnernetwerk onze tanden zetten in een actueel vraagstuk.

Contact

Meer informatie over deze bijeenkomst? Neem contact op met:

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn
Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Contact

Aanmelden als partner?

Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden en voordelen van een partnership.

Sandra Koster Relatiemanagement 06 13 70 66 95 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan