Trendtalk | Lef en inzet nodig voor beter benutten van bestaande woningvoorraad

24 september 2024
Naast nieuwbouw is het beter en slimmer benutten van bestaande woningen een kansrijk instrument om het enorme tekort aan woonruimte aan te pakken. Het kabinet Schoof noemt het als één van de prioriteiten in zijn regeerprogramma. Beter benutten kan op verschillende manieren. Deze lopen uiteen van inwonen en hospitaverhuur tot woningdelen en woningsplitsing. Alle zorgen voor méér woonruimten en helpen zo méér woningzoekenden. Een one-size-fits-all benadering werkt niet: Nederland heeft huishoudens in verschillende soorten en maten, met elk hun eigen woonwensen. Belangrijk dus om per stad, wijk en doelgroep te kijken waar kansen, behoeften en belemmeringen liggen. Het vraagt lef en gezamenlijke inzet van gemeenten, rijksoverheid en woningcorporaties om het delen en splitsen van woningen te stimuleren en op te schalen. En om de haken en ogen in de praktijk weg te nemen.

Over wat daarbij komt kijken, gaat Thomas van Zijl (BNR) in deze podcast in gesprek met drie beleidsmakers uit een grote stad, een kleinere gemeente en het ministerie:

  • Eefje Lentjes, lid Raad van Bestuur Talis uit Nijmegen e.o. Zij splitsen een aantal van hun eengezinswoningen. Die hebben ze veel (65%), terwijl hun woningzoekenden vooral kleine huishoudens zijn. Ze hebben er al 40 ‘zacht gesplitst’, en willen er op termijn 2.000 splitsen.
  • Eveline Stam, wethouder gemeente Heemstede; een gemeente met veel grote woningen, terwijl de meeste woningzoekenden alleen of met zijn tweeën zijn. Reden voor Heemstede om woningdelen actief te stimuleren.
  • Clémentine Vooren van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zij leidt de afdeling die gaat over alle vormen van beter benutten: van woningen delen, hospitaverhuur tot woningsplitsen. Haar team ondersteunt de minister bij deze onderwerpen.
  • Frank Wassenberg, woningmarktdeskundige bij Platform31. Hij werkt op allerlei manieren en met tal van partijen om méér woonplekken te creëren.
Laat je inspireren door deze Trendtalk

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan