Wet betaalbare huur: de taken en bevoegdheden voor ambtenaren toegelicht

11 september 2024 | Leestijd: 2 minuten
De Wet betaalbare huur (sinds 1 juli 2024) geeft gemeenten de bevoegdheid om toezicht te houden op de huurprijzen van woningen en te handhaven waar nodig. Dat betekent extra taken voor ambtenaren die met toezicht en handhaving belast zijn. Wat houden die taken in? En wanneer schakel je de huurcommissie in? Kijk ons webinar terug voor antwoord op deze en andere vragen.

Sinds deze zomer de wet is ingegaan, geldt de al bestaande huurprijsbescherming voor de sociale sector óók voor de middenhuursector. Zo wordt het woningwaarderingsstelsel van toepassing op huurwoningen tot en met 186 punten (€1.123,13, prijspeil januari 2024). Dit geldt alleen voor nieuwe huurcontracten en niet voor bestaande.

De wet verplicht verhuurders zich te houden aan de maximale huurprijzen die passen bij de kwaliteit van de woning. Toezicht hierop door gemeenten betekent een verdere uitbreiding van de taken die gemeenten eerder al kregen in het kader van de Wet goed verhuurderschap.

Wat verandert er voor ambtenaren?

In het webinar Wet betaalbare huur, dat Platform31 in juni organiseerde, lichten experts van de Huurcommissie, de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken toe wat er precies verandert voor ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor toezicht en handhaving op de woningmarkt. Ze gaan onder andere in op de vraag wat je als gemeente zelf kan doen, voordat je de Huurcommissie inschakelt.

Meer weten?

Er komt een vervolg op het webinar. In het najaar van 2024 organiseren we drie bijeenkomsten voor gemeenten over dit onderwerp.

Interessant? Meld je nu aan!

Contact

Dirk Weulen Kranenberg 06 82 05 63 32

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan