Netcongestie: wat kunnen gemeenten doen?

25 september

10:00-11:00

Onze energievraag groeit sneller dan onze energienetten aankunnen. Dat leidt tot verstoppingen op het netwerk, ook wel netcongestie genoemd. Dit probleem raakt gemeenten direct: het belemmert de bouw van woningen en voorzieningen en belemmert de ontwikkeling van bedrijventerreinen. In deze online bijeenkomst gaan deskundigen in gesprek over de rol van lokale overheden bij het aanpakken van netcongestie. Bestuurders en beleidsmedewerkers ontdekken welke acties zij kunnen ondernemen om dit groeiende probleem te helpen oplossen.

We gebruiken steeds meer energie, op alle momenten van de dag. Daardoor willen we meer energie vervoeren dan onze energienetten aankunnen. Dat leidt tot verstoppingen, dit noemen we ook we netcongestie. Dit zorgt er onder andere voor dat de bouw van maatschappelijke voorzieningen en woningen stagneert en bedrijventerreinen niet kunnen worden gevestigd of uitgebreid. Dit raakt gemeenten dus direct. Gemeenten kunnen meewerken aan het voorkomen en aanpakken van netcongestie door het mogelijk maken van de plaatsing van electriciteitsopslagsystemen door omgevingsvergunningen, subsidies en door verkoop van grond of uitgeven van grond in erfpacht. Dat zijn vooral oplossingen in het ruimtelijke domein. Maar als er eenmaal netcongestie is, moeten zij dan lijdzaam afwachten tot er een oplossing is? Hoe kunnen zij hun eigen positie versterken bij netcongrestie?

Voor wie

Voor bestuurders en beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies die te maken hebben met netcongestie of bezig zijn met aanpakken rond duurzaamheid en energietransitie.

Programma

Tijdens de bijeenkomst worden gemeenten aangezet tot nadenken over de consequenties van netcongestie en de mogelijke acties die zij zelf kunnen ondernemen.

De bijeenkomst bestaat uit een online discussie aan de hand van stellingen tussen drie deskundige panelleden:

  • René Windhouwer, wethouder gemeente Nijkerk
  • Berend Potjer, gedeputeerde provincie Zuid Holland
  • Joris Wijnhoven, NEVD

Deelnemers volgen de discussie via Teams: er is geen actieve participatie van de deelnemers, alleen van de panelleden.

Contact

Kay Hollanders 06 57 94 36 45

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan