Corporaties: werk mee aan RIVM-onderzoek gezondheid bij verduurzaming

26 augustus 2024
Binnen een gezamenlijk project met Platform31 voert het RIVM een onderzoek uit naar gezondheid en het binnenmilieu in woningen, vóór en na verduurzaming. Heeft je corporatie minimaal zestig woningen waar tussen februari en september 2025 renovaties plaatsvinden en waar tenminste extra isolatie aangebracht wordt? Doe dan mee aan ons onderzoek.

Auteur(s)

Het RIVM onderzoekt verduurzamingsmaatregelen in woningen en de invloed op binnenmilieu en gezondheid van bewoners. Daarvoor verrichten we metingen in woningen vóór en na verduurzaming. We combineren lucht- en geluidsmetingen met literatuuronderzoek en gedragsonderzoek, zoals ventilatiegedrag.

Zestig woningen gezocht

Voor dit onderzoek is het RIVM op zoek naar minimaal zestig vergelijkbare woningen die tussen februari en september 2025 verduurzaamd worden, waar tenminste extra isolatie aangebracht wordt. Het heeft de voorkeur als bewoners na renovatie/verduurzaming terugkeren in hun eigen woning.

Deelname van je corporatie aan dit project levert een belangrijke bijdrage aan het gezond verduurzamen van woningen in de energietransitie.

 Wat betekent het voor je corporatie?

  • In goed overleg, doen wij de communicatie van en naar bewoners.
  • Je krijgt inzicht in effecten van verduurzamingsmaatregelen op luchtkwaliteit, gezondheid en gedrag van bewoners.
  • Gesprekken met het RIVM over de duiding van de meetgegevens, en mogelijk handelingsperspectieven om de woning gezonder te gebruiken.
  • Deelname is kosteloos: wij vragen je commitment.

Wat betekent het onderzoek voor bewoners?

  • Twee meetperiodes van drie weken; één voor de renovatie, één na de renovatie. Metingen beginnen al vanaf januari 2025.
  • Twee contactmomenten per meetperiode (in de woning): opzetten en weer ophalen van meetapparatuur.
  • We meten binnenlucht en geluid. De meetapparatuur is stil en onderhoudsvrij.
  • Voor en na renovatie worden bewoners bevraagd om zo hun ervaring en beleving te delen (gedragsonderzoek via een vragenlijst en app).
  • Na onderzoek: inzage in meetgegevens en mogelijk handelingsperspectieven om de woning gezonder te gebruiken.
  • Deelname aan het onderzoek door bewoners wordt beloond.

Meld je aan vóór 1 oktober 2024

Meer weten?

Alissa Kerklingh 06 35 11 58 15 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan